Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více jak 1200 návštěvníků obsadilo tento víkend vinné sklepy na Kyjovském Slovácku. Uskutečnil se tu totiž jeden z vrcholů podzimní sezony, Svatomartinský Festival otevřených sklepů, který za podpory Vinařského fondu pořádá Partnerství, o.p.s. "Návštěvníci měli jedinečnou možnost osobně se seznámit s jednatřiceti vinaři. První ohlasy říkají, že si návštěvníci z festivalu kromě mnoha nádherných vín odvážejí i neopakovatelný zážitek, díky kterému se na jižní Moravu budou vracet opakovaně. A to je jedna z hlavních věcí, o kterou nám jde," hodnotí akci ředitel festivalu Juraj Flamik.

Německu, které využívá více ekologických technologií a technologií obnovitelné energie než USA, se již dnes podařilo snížit uhlíkovou stopu na polovinu americké hodnoty.

Petr Breburda (45) se ujal funkce generálního ředitele papírenského velkoobchodu Ospap. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a ve společnosti Ospap posledních sedmnáct let působil jako ředitel prodeje i jako člen představenstva. Téměř dva roky také strávil v Polsku, kde souběžně pracoval jako generální ředitel sesterské koncernové firmy. Jeho hlavním úkolem nyní bude rozšíření a inovace produktů i služeb s ohledem na jejich šetrnost k životnímu prostředí.

Tenza se činí. Brněnská energetická společnost Tenza očekává, že v letošním roce dosáhne obratu minimálně 1,5 miliardy korun. Obrat tak bude zhruba stejný jako v roce 2009. Loni firma zaznamenala zisk 77,9 milionu. Nedávno dokončila kotelnu za 309 milionů korun na biomasu a provede také rekonstrukci kotlů ve strakonické teplárně. Investice přesahuje částku 475 milionů.

Trojice designérů z Lisabonu ukázala způsob, jak získat ekologicky šetrnou elektřinu i ve chvíli, kdy na dovolené vaši hosté tráví čas sluněním třeba na pláži nebo u hotelového bazénu. Slunečník Solaris, jenž byl vybrán mezi finalisty mezinárodní designérské soutěže Feel the Planet Earth, je z vrchní strany tvořen solárními panely, které dodávají potřebný proud pro připojení mobilních zařízení. Vedle notebooku a jiných komunikátorů se ve spojení s displejem nabízí i jeho reklamní využití.

Jeden z nejbohatších Poláků Tadeusz Gołębiewski staví kousek za hranicemi na úpatí Sněžky obří hotel. Kolos ve vyhlášeném krkonošském středisku v Karpaczi vzbuzuje nelibost u architektů, památkářů a ekologů. Hotel má mít 880 pokojů, 32 konferenčních sálů, několik bazénů, sauny, herny a například i plochu na bruslení. Budova hotelu není podle architektů ani krásná, ani se ji autoři nesnažili zakomponovat do krajiny. Zcela jinak vidí situaci starosta Karpacze Bogdan Malinowski, protože v jeho městě najde v hotelu zaměstnání nejméně 500 lidí. Obyvatelé Karpacze, kde žije necelých pět tisíc obyvatel, jeho nadšení a argumenty nesdílejí. Obávají se, že otevření velkého hotelu bude mít pro jejich běžný život nepříjemné důsledky.

Ředitelem a zároveň spolumajitelem nově otevřeného pražského hotelu Mosaic House se stal Chris Syvertsen, který vyrostl na severu státu New York. Po deseti letech práce v amerických soukromých firmách v roce 2005 opustil USA, aby provozoval pivnici Sir Toby's Hostel v Praze. V roce 2006 se stal ředitelem a spolumajitelem hostelu Czech Inn a v roce 2010 se svými partnery otevřel ekologický hotel Mosaic House.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů