Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vládní strany ODS, TOP 09 a VV na dnešní mimořádné valné hromadě firmy ČEZ obsadí novými lidmi křesla v dozorčí radě podle klíče 3 - 3 - 1. Jedno křeslo ve firmě, před kterou stojí projekt rozšíření Temelína za 500 miliard korun, dostane i opoziční ČSSD.

České dráhy představí nový jízdní řád a ceny, které začnou platit od 12. prosince. Má zdražit například víkendové zvýhodněné jízdné pro rodiny s dětmi. Zvýšení cen není podle drah zdražení, ale pouze "změna slev".

V úterý na konferenci Biomasa & energetika 2010 poprvé zazní nové podmínky dotací pro pěstování rychle rostoucích dřevin a výkupní ceny biomasy a bioplynu.

Společnosti MERO a TAL podepíšou dohodu, která Česku zajistí větší přísun ropy přes Německo v případě, že by Rusové utáhli kohoutky Družby.

Ve středu vláda projedná změnu devizového zákona, která od května příštího roku umožní cizincům volně kupovat v Če sku zemědělskou půdu a lesy. Dosud je platná výjimka vyjednaná Českem při vstupu do EU.

Přehřívá se nám termostat, nebo mozek
Bestseller německé literatury faktu roku 2007 sleduje proměny zemského klimatu a jejich vliv na myšlení společnosti od doby ledové. Bez nich by totiž člověk nevytáhl paty z Afriky a nezažil zemědělskou revoluci, ale možná ani hladomory či čarodějnické procesy v "malé době ledové" koncem 16. století. Wolfgang Behringer je ekocentrik, podmiňující sociální vývoj ději přírodními, a též ekocentrista, jenž nepřitakává ani radikálům varujícím před globálním oteplováním, ani zastydlým odmítačům této představy. V otázce tajuplného termostatu Země, jehož logika je vážně ve hvězdách, věří přizpůsobivosti organismů vůči změnám - čili inteligenci.

Potravinářská komora ČR společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců dne 11. října vyhlásily již devátý ročník soutěže Česká biopotravina roku. I letos budou kromě hlavní ceny vyhlášeni vítězové dalších kategorií, konkrétně pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina, pochutiny a biovýrobky pro gastronomii. Nově bude otevřena kategorie "víno z ekologických hroznů". Uzávěrka přihlášek je 31. prosince 2010, do té doby musí výrobci své letošní novinky nominovat prostřednictvím formuláře dostupného na www.biopotravinaroku.cz. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 23. března 2011 v rámci konference Retail in Detail/ /Fresh Food v hotelu Olympik Artemis Praha.

Na bionaftu budou možná brzy jezdit dieselové lokomotivy ČD Cargo. Dominantní nákladní dopravce už palivo testuje, aby ušetřil - bionafta je totiž osvobozená od spotřební daně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů