Čtvrtek, 28. března 2024

Tisíc čtyři sta projektů zlepšujících životní prostředí je hotových

Tisíc čtyři sta projektů zlepšujících životní prostředí je hotových

Druhý největší operační program v České republice - Operační program Životní prostředí - má po třech letech od spuštění viditelné výsledky. Tisícům projektů byla schválena dotace a 1400 projektů je hotových. Operační program pomáhá nejenom životnímu prostředí, ale i české ekonomice.

Zateplené školy, rozšířená kanalizace, nové čistírny, čisté rybníky, obnovené parky a rekultivované skládky zlepšují životní prostředí. Díky těmto projektům financovaným z prostředků Evropské unie také vznikají ročně tisíce nových pracovních míst. Operační program Životní prostředí vyhlásil první výzvu v červnu 2007 a projekty budou financovány do roku 2015.

Nejvíce peněz míří do zlepšení vodohospodářské infrastruktury

Největší objem peněz se investuje do výstavby a rekonstrukce čistíren a kanalizace - celková výše schválené dotace dosáhla na začátku prosince 42 miliard korun, k realizaci bylo dosud schváleno přes 500 projektů. Dotace pro výstavbu a rekonstrukci zdrojů tepla a úspor energie v budovách základních škol, mateřských škol a dalších veřejných budov přesáhly 12 miliard korun. Nejvíce projektů - přes 1800 - se realizuje v oblastech zlepšování stavu přírody a krajiny.

Nejúspěšnější v čerpání podpory je zatím Středočeský kraj

Nejvyšší počet projektů pro zlepšení životního prostředí financovaných z Operačního programu Životní prostředí se realizuje ve Středočeském kraji a na Vysočině (přes 500), nejvíce prostředků získal Středočeský kraj a Jihomoravský kraj (v každém kraji přes 10 miliard korun). Celkový přehled čerpání prostředků OPŽP podle krajů a oblastí podpory ukazují grafy.

OPŽP čekají změny

Na základě vyhodnocení dosavadního fungování operačního programu se připravují změny, které by měly pomoci zefektivnit nabízenou podporu. Vedení MŽP a SFŽP chce snížit administrativní zátěž při vyřizování dotace, zrychlit proplácení schválených dotací, více podporovat špičkové a progresivní projekty a přísněji kontrolovat výběrová řízení předcházející realizaci projektů.

Přehledy finanční podpory v OPŽP
Galerie realizovaných projektů
Seznam schválených projektů OPŽP
Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů