Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jaký bude EuroShop
Vzpamatoval se retail z krize? Zřejmě ano, protože roste počet vystavovatelů na globální akci EuroShop 2011 v Düsseldorfu. Dostává se i na taková témata, jako je udržitelný rozvoj. I ten ale souvisí s úsporami, které musí retail zvažovat, říkají Ulrich Spaan z EHI Retail Institutu a Michael Degen, executive director Messe Düsseldorf.

Umělý vánoční stromek může být ekologičtější než ten přírodní, avšak pouze tehdy, pokud ho člověk používá nejméně 20 let. Lidé ho ale většinou mění mnohem častěji, ukázalo šetření organizace Écoconso, na které dnes upozorňuje belgický list DH Les Sports.
V průměru totiž rodině umělý vánoční stromek stromek "vydrží" jen asi tři roky, pak si lidé zase koupí nějaký nový. Přírodní stromky jsou tak podle organizace z pohledu dopadů na životní prostředí stále ekologičtější.
Při výrobě umělých stromků je používáno PVC, různé plasty či hliník. Přírodní stromky po použití mohou posloužit jako dobrý kompost, rychle se dají i ekologicky zlikvidovat.

Čistka na úřadě. Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) odvolal ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Prvnímu náměstkovi Dušanu Fibingrovi nařídil dovolenou. Ministr rozhodnutí zdůvodnil tím, že ve vedení fondu zuřila personální válka, která vyvrcholila tím, že ředitel a první náměstek se navzájem nahrávali skrytými mikrofony.

Nejkratší dny v roce přímo lákají k pozorování noční oblohy. 20. prosince v 18 h se na pravidelném Astronomickém setkání dozvíte o aktuálních zajímavostech, Orionu a dalších souhvězdích. Za jasného počasí následuje pozorování planet a Měsíce dalekohledem. Pokud to nevyjde, vypravte se jiný den na noční výlet na Jizerku. Osada leží v Jizerské oblasti tmavé oblohy, jednom z dvaceti světových parků s nízkým světelným znečištěním.

Podkrušnohorský zoopark Chomutov získal z německého Tierparku Berlín letošní mládě jeřába mandžuského. Transport úspěšně proběhl 13. 12. 2010. Mladá samice je prozatím v zázemí karantény.
Další přesuny těchto ohrožených ptáků, které doporučil koordinátor Evropského záchranného programu EEP, proběhnou počátkem příštího roku. Do zooparku bude dovezen mladý samec, aby se samicí vytvořil nový chovný pár.
Jeřáb mandžuský žije ve volné přírodě východní Asie, kde je symbolem štěstí a věrnosti.
Celková populace se dohaduje na pouhých několik tisíc jedinců. Jedná se tedy o jeden z nejohroženějších ptačích druhů.
V Japonsku je národním symbolem a je chráněn zákonem jako národní kulturní bohatství. V Čínské lidové republice byl navržen jako jediný kandidát na čínské národní zvíře.

Vláda na svém zasedání dne 14.12.2010 schválila "Návrh nařízení vlády o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů