Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Omluva Michálkovi

Premiér Petr Nečas (ODS) se omluvil odvolanému řediteli Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi za své tvrzení, že si jednání s ním chtěl Michálek nahrát. Michálek v neděli v České televizi prohlásil, že chce, aby Nečas vzal zpět některé výroky na jeho adresu a omluvil se. Zvažoval, že v krajním případě se toho bude domáhat u soudu.



Biopotraviny 2x dražší


Zhruba o sto procent byly letos v Česku v obchodních řetězcích dražší biopotraviny než srovnatelné běžné potraviny. Nejmenší příplatek za biokvalitu je tradičně u třtinového cukru (2 %) a mléčných výrobků (20 %). U alkoholu je to ale již 96 % a u masa 109 %. Největší cenový rozdíl je u olejů a sušenek.



Národní síť Zdravých měst má nové členy


Během roku 2010 se asociace rozšířila o celkem 3 nové členy: města Mšeno, Počátky a městskou část Praha 19. Všechny nové členy srdečně vítáme v Národní síti Zdravých měst a přejeme mnoho úspěchů ve všech aktivitách, které s členstvím v asociaci souvisí.

  • + 15 % byl nárůst výroby dřevěných pelet v letošním roce. A to na 158 tisíc tun. Ještě rychleji roste díky dotacím na kotle i výroba dalších paliv z biomasy.
  • Třetina domácností v Česku skladuje nepoužívané elektrospotřebiče namísto jejich odevzdání k recyklaci.
  • Společnost Patagonia Inc., americký výrobce a prodejce sportovního zboží, věnuje jedno procento z tržeb ekologickým organizacím. V jeho čele stojí zanícená kajakářka, finanční ředitelka Rose Marcariová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů