Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Předražené bio

Podle průzkumu občanského sdružení Pro-bio-liga byly biopotraviny i v letošním roce v obchodních řetězcích dražší průměrně o sto procent než srovnatelné běžné potraviny. Pokud zákazník nakupuje biopotraviny v obchodních řetězcích, ušetří průměrně devatenáct procent z ceny oproti nákupu biopotravin ve specializovaných obchodech.



OPŽP zrychlil vyplácení peněz příjemcům podpory


Příjemci dotací obdrželi z Operačního programu Životní prostředí více než 17 miliard korun, přičemž za poslední měsíc jim byly na účty připsány 3,2 miliardy korun.


Od spuštění Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v roce 2007 až do dnešních dnů bylo příjemcům dotací vyplaceno celkem 17,4 miliardy korun. Z toho téměř 16 miliard korun z evropských fondů a více než 1,4 miliardy ze zdrojů Státního fondu životního prostředí ČR a Ministerstva životního prostředí.


Z uvedených celkových částek bylo v roce 2010 uvolněno z evropských fondů na účty příjemců téměř 10 miliard korun, z toho 3,2 miliardy v období od listopadu do prosince 2010.
Z celkového počtu téměř 5000 žádostí o platbu, které Státní fond životního prostředí v OPŽP dosud obdržel, jich v roce 2010 dorazilo 2900. Z toho 900 žádostí o platbu přišlo v posledních dvou měsících.

Vývoz vzácných kovů stále omezen


USA pohrozily, že se obrátí na Světovou obchodní organizaci (WTO), pokud Čína neomezí restrikce na vývoz vzácných kovů. Ty se používají v široké škále elektronických zařízení a Washington tvrdí, že Čína svým postojem zahraničním firmám brání v rozvoji ekologicky šetrných technologií. Americký Úřad obchodního zmocněnce uvedl, že Čína odmítla opakované žádosti Washingtonu o zrušení restrikcí na vývoz kovů vzácných zemin.

Maďarské předsednictví


Od prvního ledna 2011 převezme Maďarsko na půl roku předsednictví Evropské unie. Zástupci maďarského předsednictví deklarují, že energetika bude jedním z hlavních témat summitu, který se odehraje 4. února 2011. Na úrovni hlav členských států se bude především diskutovat o fungování evropského trhu s energií, energetické infrastruktuře, o podpoře inovativních energetických technologií a o koordinaci energetické politiky EU vůči třetím zemím.

Maďarsko volá po konkrétních cílech v oblasti financování a po jasném uceleném rámci nízkouhlíkových technologií. Maďaři tak již v lednu chtějí nastartovat diskuzi mezi členskými státy týkající se energetiky v rámci strategie Evropa 2020. Maďarské předsednictví chce také sbírat dokumenty a podklady pro střednědobou strategii do roku 2050. Dokument týkající se této strategie pak chce Komise zveřejnit na podzim 2011. Maďarsko má před sebou ale těžký úkol. Bude muset vést legislativní bitvu s Evropským Parlamentem o nařízení, které předložila Komise na začátku prosince a které se snaží zmařit manipulace s cenou plynu a elektřiny.

Jednání o udržitelné produkci


Spotřeba přírodních materiálů a udržitelná produkce, to jsou body jednání ministrů životního prostředí, kteří se schází tento týden v Bruselu. Ministři by měli přijmout doporučení Rady, která chce vyvinout ucelený systém opatření vedoucích k udržitelné spotřebě surovin v Evropě. Mělo by se jednat o zvýšení daně ze spotřeby surovin anebo snížení daně z příjmu. Evropský statistický úřad nedávno vypracoval studii, která ukazuje, že ve většině zemí již dochází k nárůstu takzvaných zelených daní.

Rada rovněž vyzývá evropské podniky k odpovědnosti za ekologické dopady svých produktů. Evropští spotřebitelé by si pak měli uvědomovat sociální a ekologické dopady materiální spotřeby. Doporučení Rady také vyzývá k podpoře recyklace, recyklačních certifikátů, redukci množství vyprodukovaného odpadu a progresivnímu odstranění dotací, které mají neblahý vliv na životní prostředí. Chce rovněž podpořit vznik společné platformy politiků, výzkumných institucí, spotřebitelských organizací, zaměstnavatelů, odborů a neziskových organizací, která by se zabývala hledáním dalších cest pro snížení závislosti Evropy na surovinách a jejich efektivním využívání.

Pro transparentní trh s energiemi

Návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady o integritě a transparentnosti trhu s energií obsahuje pravidla, která zakazují zneužívání trhu na velkoobchodních trzích s elektřinou a souvisejícími produkty a velkoobchodních trzích se zemním plynem a souvisejícími produkty.

Pravidla jsou formulována tak, aby byla v souladu se směrnicí o zneužívání trhu, a nevztahují se na finanční nástroje, které již do působnosti uvedené směrnice spadají. Návrh také počítá se zavedením efektivního monitorování trhu prostřednictvím Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER), stejně tak jako se zavedením informační povinnosti vůči ACERu ze strany účastníků trhu.

Tento přehled byl vypracován Kanceláří Senátu, oddělením pro EU. Více informací o činnosti Senátu oblasti evropských záležitostí naleznete zde, přehledy dokumentů za jiná časová období zde. Jednotlivé týdenní reporty k nalezení zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů