Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tvrdě proti kuřákům. Ve Španělsku vstoupil v platnost protikuřácký zákon, který zakazuje kouření v barech, restauracích a na diskotékách. Při porušení tohoto nařízení hrozí pokuta až 600 tisíc eur (v přepočtu patnáct milionů korun). Jde o jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů v Evropě.

Nepřejí Maďaři cizincům? Evropská komise začala vyšetřovat, zda jsou maďarské daně pro zahraniční investory v souladu s unijním právem. Na speciální >>krizové<< daně si na konci loňského roku stěžovali šéfové třinácti velkých evropských firem včetně českého energetického gigantu ČEZ.

Rozhodování v krajích. Kraje mohou od ledna pořádat regionální referenda o záležitostech, které spadají do jejich působnosti. Referenda by se mohla například týkat ekologických otázek, energetiky nebo budování infrastruktury. Podle kritiků se tím regionální samosprávy budou zbavovat odpovědnosti.

Ruské nerostné bohatství. Těžba ropy v Rusku v loňském roce stoupla o 2,2 procenta na rekordních 10,1 milionu barelů denně. Těžba zemního plynu se zvýšila o dvanáct procent na 1,78 miliardy metrů krychlových denně.

Snadnější nabíjení. Evropská unie definitivně schválila požadavky na univerzální nabíječku pro mobilní telefony. Výrobci začnou nabíječky na trh dodávat již v prvních měsících letošního roku. Nové nabíječky mají shodný konektor ve formátu microUSB. Unie si od sjednocení nabíječek slibuje mimo jiné snížení ekologické zátěže.

Výstavu fotografií z říše hmyzu mohou návštěvníci shlédnout během ledna a února v Podkrušnohorském zooparku. Autorem fotografií je Pavel Krásenský, který patří mezi špičku ve svém oboru. Technika zpracování přibližuje hmyz natolik fascinujícím způsobem, že sám divák neunikne myšlence o neuvěřitelné pestrosti a fantazii přírody. Výstavní síň zooparku je otevřena od pondělí do pátku od 9:00 do 15:30 hodin, o víkendech od 9:00 do 14:30 hodin.

brouk

pozvanka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů