Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chovat se šetrně k životnímu prostředí je hezké, ale vymývat zákazníkům hlavu "grenwashingem" (kdy firmy propagují svůj "zelený" přístup, aniž by tak ve skutečnosti jednaly) ne. Americká televizní společnost CBS Corp. se proto rozhodla podpořit soulad slov a činů tím, že letos v lednu představila novou formu reklamy, nazývanou "EcoAd". Zadavatelé, kteří ji využijí, získají zvýhodněnou reklamní nabídku napříč různými médii spadajícími do CBS holdingu, ovšem s tím, že přibližně 10 % jejich investice musí jít na podporu odpovědného přístupu k životnímu prostředí na lokální úrovni.

Tiskárna pro ekologický tisk
Vítězem soutěže Red Dot Concept Design 2010 se stala designérka Sharsha Lee s konceptem tiskárny Eco Printer. Jak může být papírový tisk ekologický? Tiskárna pracuje se speciálním odstranitelným inkoustem, který může být v případě potřeby z papíru opětovně smazán. Této vlastnosti Eco Printer využívá a dokáže tak opakovaně tisknout na list již potisknutého papíru.

Solární banner
Opalio Powerbanner je inovativní ohybatelné médium využitelné jako digitální reklamní nosič. Tento chytrý banner funguje v noci díky speciální LED technologii, kterou ve dne nabíjí sluneční energie. Banner je tak nezávislý na připojení k rozvodné síti a ve spojení s "denním" nosičem je zajímavou alternativou outdoorové reklamy

Novým ministrem životního prostředí jmenoval prezident Václav Klaus svého bývalého mluvčího a nynějšího starostu Prahy 6, šestatřicetiletého Tomáše Chalupu (ODS). "Míru ošidnosti ministerstva životního prostředí ukazuje i to, že za osm let mého prezidentování jste desátý ministr životního prostředí," konstatoval prezident. Nový ministr označil za své priority ochranu ovzduší, protipovodňová opatření, program Zelená úsporám a budoucnost Národního parku Šumava. Hospodaření Státního fondu životního prostředí, který byl v centru údajné korupční aféry kolem jeho předchůdce Pavla Drobila (ODS), chce Chalupa prověřit auditem. Teprve poté uspořádá výběrové řízení na nového šéfa fondu.

Německá vláda má v plánu urychlit další plánované snížení výkupních cen solární energie o půl roku. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura Reuters. S nastíněnou změnou počítá návrh nového zákona, který připravuje ministerstvo životního prostředí. Pokles cen má dosáhnout až 12 procentních bodů a pokud návrh projde, ceny se sníží už od 1. července.
Budou-li prognózy koncem května ukazovat, že celková instalovaná kapacita nových solárních elektráren přesáhne 7,5 gigawattu, pak by červencové snížení výkupních cen mohlo dosáhnout až 15 procentních bodů. V lednu 2012 se pak výkupní ceny podle původního plánu sníží o dalších 9 procentních bodů.

Případ Drobil: vyřízeno
Kromě vlády se na výkonné radě řešila také kauza okolo exministra životního prostředí Pavla Drobila. Žádná kritika však nepřišla, naopak. Vedení strany svému místopředsedovi poděkovalo, že odešel z vlády. Nikdo po něm nechtěl, aby se vzdal křesla místopředsedy ODS.
Bývalý ministr životního prostředí, kterého nahradil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, dostal uvnitř strany na starost přípravu odborných komisí. Ty by měly připravovat program občanských demokratů a měly by v nich růst i nové osobnosti a budoucí politické hvězdy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů