Úterý, 16. dubna 2024

Více než ekologický přístup (eco superior)

Více než ekologický přístup (eco superior)

I v roce 2011 bude jedním z hlavních cílů vlád, spotřebitelů i obchodních společností (recese - nerecese) dosažení trvale udržitelných společností a ekonomik. V souvislosti se "zelenou spotřebou" očekávejte vzestup více než ekologických produktů, tedy takových, které nejsou jen přátelské k životnímu prostředí, ale přímo dokonale působí proti znečištění jakýmkoli možným způsobem. Máme na mysli kombinaci dokonalé ekologické funkčnosti, dokonalého designu a nebo vynikajících úspor.

Proč je tento více než ekologický přístup tak potřebný? Počet spotřebitelů, kteří aktivně vyhledávají "zelené" produkty, dosahuje určité stagnace, jelikož spotřebitelé ze středního proudu začínají pochybovat o hodnotě a účinnosti ekologického přístupu.

> Zatímco 40 % spotřebitelů tvrdí, že chce nakupovat ekologické produkty, pouze 4 % tak skutečně učiní, mají-li možnost volby. (Zdroj: Journal of Marketing, září 2010)

> 58 % globálních spotřebitelů je toho názoru, že jsou ekologické produkty příliš nákladné a 33 % globálních spotřebitelů si myslí, že produkty přátelské k životnímu prostředí nefungují dobře. (Zdroj: GfK Roper, září 2010)

Očekávejte, že se v roce 2011 řada předních značek odkloní od marketingu založeného čistě na trvalé udržitelnosti a ekologičnosti (který oslovuje menšinové skupiny spotřebitelů) a zaměří se přímo na jádro tradičních alternativ, zdůrazňujíc dokonalou kvalitu a design, dlouhou životnost a/nebo nižší provozní výdaje produktů způsobem, který bude poutavý i pro největší ekoskeptiky, sebestředné či finančně omezené spotřebitele.

Nějaké příklady ecosuperior produktů? Co kupříkladu Ovopur, vynikajícím způsobem navržené a ekologické zařízení na čištění vody, Stealth Toilet - tedy záchod se splachovacím systémem, který spotřebuje pouhé tři litry vody na jedno spláchnutí a ušetří tak průměrné rodině asi 75 tis. litrů vody za rok, Renault DeZir, "zeleně" navržené super-auto, které dosahuje zrychlení z 0 na 60 během pěti sekund, nebo 12wattová žárovka S značky Philips atd.?

ZDROJ: REGAL

Kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů