Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zakázku na opravu kanalizace na několika místech v Brně, celkově za téměř 44 milionů korun, vyhrála firma Pöyry Environment. ČTK to zjistila z informačního systému o veřejných zakázkách. Práce na 13 stavbách by mohly začít v posledním čtvrtletí tohoto roku, uvedla Jana Indrová z investičního odboru brněnského magistrátu, který tendr vypsal.
"Bude se jednat o rekonstrukci kmenových stok. Kanalizace se bude rekonstruovat ve městských částech Bohunice, Tuřany, Ivanovice a Žebětín," dodala Indrová.
Podle ní bude spolufinancován z Evropské unie. "Nyní naši žádost posuzuje Brusel," uvedla Indrová.
Za poslední čtyři roky se na různých místech Brna včetně centra opravily vodovody a kanalizace za 1,4 miliardy korun. Nejvíc se investovalo do rekonstrukcí v roce 2007, a to přes 435 milionů Kč.

Mladá samice jeřába panenského, vylíhnutá v Podkrušnohorském zooparku Chomutov
v roce 2009, byla doporučena koordinátorem chovu jeřábů jako vhodná do chovu španělské
zoologické zahrady. V druhé polovině ledna 2011 byla úspěšně transportována do madridské
Zoo Faunia, kde vytvoří s mladým samcem jeřába nový chovný pár.
Tyto krásné ptáky mohou návštěvníci Podkrušnohorského zooparku Chomutov pozorovat ve
voliéře v blízkosti vstupní pokladny ze směru od sídliště Březenecká.

Nový šéf pro Šumavu. Výběrová komise ministerstva životního prostředí doporučila ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi na funkci ředitele Národního parku Šumava tři uchazeče. Jsou to Pavel Kitzberger, Jiří Mánek a Jaroslav Obermajer. Kitzberger je ředitelem ORBIS VIRIDIS o. p. s. projekty EU, propagace lesního hospodářství, Mánek byl náměstkem ředitele Národního parku Šumava a nyní je manažerem České televize a Obermajer je vedoucím správy CHKO Český kras.

Znečištění zálivu Chesapeake na východním pobřeží USA dusíkatými látkami chtějí vědci odstraňovat pomocí ústřic, které fungují jako přírodní filtr.

V Tušimicích na Chomutovsku dnes ráno opět hořel sklad starých pneumatik, který vzplál už vloni v červnu. Zatímco tehdy hořela hora starých pneumatik zhruba čtyři dny a vynutila si evakuaci přilehlých domů, tentokrát hasiči situaci dostali pod kontrolu za dvě hodiny. ČTK o tom informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.
"Jednotky z Kadaně a Klášterce likvidovaly osm ohnisek. Požár byl zlikvidován v 7:06 a místo bylo předáno firmě," uvedl Marvan. Podle něj jde o stejnou skládku, která se dostala do centra pozornosti už vloni v červnu.
Tehdy tam vzplála hromada pneumatik určených k uskladnění na ploše asi 200 krát 200 metrů a hasiči ji hasili čtyři dny. Za pravděpodobnou příčinu určila policie nevhodné skladování pneumatik proložených hořlavým chemlonem, který pak zapálila jiskra od vysokozdvižného vozíku.
Skládka starých pneumatik patří firmě GRG Investment. Ústecký kraj s ní kvůli loňskému požáru zahájil správní řízení, firmě dokonce hrozil odebráním souhlasu k provozování skládky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů