Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejvyšší správní soud včera zrušil návrh části trasy východního obchvatu Prahy mezi brněnskou D1 a teplickou D8 a tedy i napojením na hradeckou a mladoboleslavskou výpadovku. Důvodem bylo nedostatečné posouzení vlivu trasy na životní prostředí. "Vyhodnocení vlivů, zejména na životní prostředí, neproběhlo v souladu s právními předpisy," vysvětlil mluvčí soudu František Emmert. Jedna z hlavních výhrad byla, že provedené vyhodnocení proběhlo bez ohledu na jeho bližší lokalizaci," dodal. Je to už podruhé, co do stavby zasáhl soud: loni zrušil z podobných důvodů projekt severní trasy okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí.

Energetická společnost ČEZ přišla při hackerském útoku o 700 tisíc povolenek. Firma podala trestní oznámení a doufá, že správce registru povolenky dohledá a vrátí. Škoda vychází na čtvrt miliardy korun.

Ostravští zastupitelé posílají premiéru Petru Nečasovi (ODS) pozvání do moravskoslezské metropole kvůli problémům regionu, zejména v oblasti životního prostředí a vzdělání. Ve středu o tom rozhodli na svém zasedání.
"Chtěli bychom s předsedou vlády hovořit o tom, že je nutné, aby Ostrava měla výzkumnou univerzitu. Chceme s ním probrat také další opatření na zlepšení životního prostředí a budování dalších rozvojových zón," řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Úsilí snižovat emise oslabuje konkurenceschopnost EU uvedl na zasedání ministrů Slovenska, Polska, Maďarska a ČR v Bratislavě ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Svůj vliv na snižování konkurenceschopnosti může mít především zvyšování cen energií a to z důvodu podpory ekologických zdrojů. Ministr Kocourek se domnívá, že izolovaná opatření Evropské unie mající za cíl boj s globálním oteplováním, mohou být neúčinná a mohou podkopávat roli EU ve snaze konkurovat dalším globálním hráčům. Komise totiž v minulém roce představila energetickou strategii, která chce do roku 2020 investovat více než miliardu eur do energetického odvětví. Tyto peníze mají jít především na výstavbu větrných elektráren v Severním a Baltském moři nebo propojení všech členských států společnými energetickými sítěmi. Unie také vypracovala plán, který každé členské zemi stanoví, jaký podíl energií by měl do roku 2020 plynout z obnovitelných zdrojů. Toto vedlo například v ČR k nebývalému nárůstu slunečních elektráren a bylo potřeba zavést zvláštní opatření na jejich zdanění.

Reklamní agentura HBA Communication začala spolupracovat se společnostmi Ecobat a EKO-KOM na projektu Ekoabeceda, určeném pro základní školy. Žáci prvního i druhého stupně těchto škol se při něm mají dozvídat informace o třídění a recyklaci různých typů odpadů. Firma Ecobat zajišťuje v Česku na základě rozhodnutí Ministerstva životního prostředí zpětný odběr použitých přenosných baterií, společnost EKO-KOM odběr a využití odpadu z obalů.

V pondělí představí evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger materiál o obnovitelné energii v Evropské unii. Do roku 2020 chce EU snížit emise skleníkových plynů o 20 procent a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie na 20 procent. Zkušenosti z Česka s touto politikou zatím moc pozitivní nejsou.

Ve středu se ministr zemědělství Ivan Fuksa pokusí napotřetí prosadit "Dřevěnou knihu", koncepci hospodaření v Lesích ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů