Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obec Doubravice nad Svitavou na Blanensku vybuduje čistírnu odpadních vod za bezmála 180 milionů korun. Výstavba by měla začít letos v létě a se spuštěním nového zařízení, které bude využívat také sousední Újezd u Boskovic, se počítá v roce 2013. ČTK to dnes řekl doubravický starosta Pavel Král (ODS).
Stavba čističky je nutná kvůli zlepšení stavu životního prostředí v severní části povodí Dyje. Čistírna zpracuje odpad z oblasti s asi 2000 obyvateli. V budoucnu se na ni mohou napojit i obce Kuničky a Obora. Původně se chtěly tyto obce do stavby doubravické čistírny také zapojit, pak od toho ustoupily.
Projekt bude z větší části uhrazen ze státních dotací a příspěvku Jihomoravského kraje. Přesto si Doubravice na něj musí vzít ještě úvěr 21,5 milionu korun splatný do 15 let. "Pro městys je to velká investice. Můžeme si ji dovolit, protože žádné jiné půjčky nemáme," dodal starosta.

Ekvádorský soud dnes rozhodl, že americká těžařská skupina Chevron musí zaplatit pokutu osm miliard dolarů (144 miliard korun) za ekologické škody, které podle něho způsobila v ekvádorské Amazonii v letech 1964-1990 ropná společnost Texaco. Tu Chevron koupil v roce 2001. Mluvčí Chevronu řekl, že společnost se odvolá.
Mluvčí také řekl, že Chevron považuje rozsudek za nelegitimní a neuplatnitelný a naprosto odporující vědeckým důkazům. Podle společnosti jde o výsledek podvodu.
Částka, k jejímuž zaplacení byl Chevron odsouzen, překračuje rekordní pokutu pět miliard dolarů, která byla původně od společnosti ExxonMobil vymáhána za poničení aljašského pobřeží ropou v roce 1989. Tato pokuta byla později snížena na 500 milionů.

Hvězdná etiketa
Brazilská topmodelka Gisele Bündchenová označila krémy s ochrannými filtry za jedy. Kdo si prý nechce trávit tělo, měl by po osmé hodině ranní zůstat doma. To Jennifer Anistonová pečuje o životní prostředí. Jak prohlásila, kvůli ekologii stráví pod sprchou tři minuty, dokonce si v ní i čistí zuby. Jak dlouho asi? A Brooke Shieldsová v protikuřácké kampani obhájila důvod, proč nekouřit. "Kouření zabíjí. Když umřete, přijdete o velmi důležitou část svého života."

20%
může být podíl biomasy na palivu pro teplárnu United Energy v Komořanech na Teplicku. Hnědé uhlí firma začne zčásti nahrazovat během letoška.

Pražská magistrála dlouhým tunelem od Národního muzea až k Nuselskému mostu pravděpodobně nepovede. Magistrátní odbor územního plánu vedení města doporučuje, aby se dále nezpracovávala potřebná změna územního plánu. Bez ní nemůže být tunel postaven. Vyplývá to z materiálu projednaného výborem zastupitelstva pro životní prostředí. Konečné slovo budou mít zastupitelé hlavního města.

Poslanecká sněmovna podpořila novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, díky níž by u přírodních koupališť měly být instalovány tabule s informacemi o znečištění vody. Tabule by měly být jak na oficiálních přírodních koupalištích, která mají provozovatele, tak v místech, kde se lidé často koupou ve volné přírodě. Novela vychází z evropské směrnice. Za informační tabule budou odpovídat provozovatelé koupališť, v místech, kde jde o neoficiální koupaliště, bude mít odpovědnost kraj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů