Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé
  • Dvě velká jména investičního světa - Soros Fund Management a investiční společnost Silver Lake - našla společný investiční cíl: čistou energii. Vytvoří společný fond jménem Silver Lake Kraftwerk, který bude investovat především do začínajících společností v energetickém odvětví a v sektoru základních materiálů

  • Společnost Isover vydala Katalog pasivních rodinných domů, první publikaci tohoto druhu v České republice. Publikace získala cenu v soutěži Český energetický a ekologický projekt 2009 (ČEEP 2009). Je tu představeno celkem šedesát projektů a vizualizací pasivních domů od zhruba třiceti českých architektů a architektonických kanceláří. Prezentovány jsou pasivní domy rodinné i bytové. Katalog je doplněn o řadu zajímavých informací a lze jej objednat za cenu 95 Kč na e-mailu: info@isover.cz.

  • V březnu 2011 hodlá Evropská komise zveřejnit takzvaný Plán pro energetickou účinnost 2011, který má za cíl zlepšení evropské energetické účinnosti o 20 procent do roku 2020. BUSINESSEUROPE ve svém dokumentu vítá úsilí Komise investovat do energetické účinnosti. Jedná se zejména o nákladově efektivní prostředky z výnosů, potřeba více racionálního využívání energie a nutnost sladění navrhovaných politik s ekonomickým růstem, zajištění bezpečnosti energetických dodávek a zajištění ochrany klimatu. Asociace BUSINESSEUROPE zveřejnila dokument, který se zaměřuje na řadu kritérií pro úspěch tak, aby bylo zajištěno, že nadcházející plán pro energetickou účinnost vytvoří možnost udržitelného růstu pro všechny obchodní sektory. Dle BUSINESSEUROPE je potřeba zaměřit se na nástroje, které poskytují finanční pobídky, posilovat integraci v celém dodavatelském řetězci, podporovat vedení ve veřejném sektoru, brát v úvahu konkrétní situace v jednotlivých členských státech, zajistit soulad s dlouhodobými cíly do roku 2050 a v neposlední řadě podtrhnout vedoucí úlohu EU na mezinárodní scéně.

  • Počátkem února někteří tuzemští obchodníci opět o něco "zezelenali". Nejprve ve dvou pražských obchodních centrech (Chodov a Černý Most) spustila Pražská energetika (PRE) ve spolupráci se společností Unibail-Rodamco nabíjecí stanice pro vozidla s pohonem na elektřinu. Tesco ve spolupráci s ČEZem bude tento krok následovat ve své ekologické prodejně v Jaroměři. Tu otevřelo počátkem února a technicky se jedná o "dřevěný" hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou, první takovou prodejnu v kontinentální Evropě.

  • Masivní podpora instalací fotovoltaických elektráren ve vyspělých zemích přispěla k rozvoji výrobních technologií zaměřených více na snižování nákladů na jednotku instalovaného výkonu než na dosahování maximální účinnosti panelů. Nové výrobní kapacity a přesun výroby do asijských zemí vedly k prudkému poklesu cen panelů a dalších komponent fotovoltaických systémů.

  • Vyhlášení tzv. STOP-stavu, tj. zákazu povolování nových výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů vedlo k utlumení instalací malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů. Dnešním dnem končí podpora pro instalace na zemi. Protože v současnosti nelze díky trvajícímu STOP-stavu připojit ani střešní instalaci na rodinném domě, začíná v České republice éra fotovoltaiky bez podpory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů