Pátek, 29. března 2024

7x jak ekologicky odstranit staré nátěry a čistit kovy

Potřebujete přetřít dveře, odrezovat kamna nebo ošetřit zahradní nábytek? Běžné odstraňovače starých nátěrů obsahují rakovinotvorné látky metylenchlorid a dichlormetan. Použijte raději některý z netoxických přípravků nebo horkovzdušnou pistoli.

7x jak ekologicky odstranit staré nátěry a čistit kovy
  • Drobné skvrny od rzi na chromovaném nábytku a vodovodních bateriích odstraníte pomocí kousku alobalu, který zmačkáte do vhodného tvaru a použijete na přeleštění.

  • Díly chromovaného nábytku se skvrnami rzi přebruste ocelovou vlnou, vyčistěte lihovým přípravkem a nakonec vyleštěte trochou olivového oleje.

  • Nátěr na kovovém nebo hliníkovém nábytku ošetřete včelím nebo karnaubovým voskem, aby získal ochrannou vrstvu. Tu nábytek potřebuje, zvláště když ho používáte například na zahradě.

  • Nejde-li staré nylonové čalounění odstranit z hliníkového rámu, protože je přinýtováno, nechte ho na svém místě a dejte přes něj laťky ze dřeva, které přišroubujete k rámu.

  • Litinu vyčistíte od rzi pomocí škrabky, drátěného kartáče a brusného papíru. Pak ji natřete základovým nátěrem a přelakujte.

  • Nátěr na bázi vody odstraníte vroucí vodou.

  • Olejový nátěr odstraníte tak, že kovový předmět namočíte do kbelíku s vodou, do které přidáte 250 g dřevěného popela.

Zaujaly vás naše tipy? Více rad najdete v knize Žijeme v souladu s přírodou od nakladatelství Reader´s Digest Výběr. Více o ekologické a čisté domácnosti tady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů