Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve čtvrtek 24. února proběhlo v Bruselu mezinárodní pracovní jednání k přípravě projektu přestavby a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod Praha (ÚČOV) na Císařském ostrově.
Uskutečnění tohoto meetingu inicioval pražský primátor Bohuslav Svoboda a generální ředitel pro regionální politiku Evropské komise Dirk Ahner během jejich lednového neformálního rozhovoru. Setkání odborníků se zúčastnily všechny klíčové strany: v Bruselu nechyběli experti hlavního města Prahy, Ministerstva životního prostředí ČR, Státního fondu životního prostředí ČR a na druhé straně samozřejmě ani reprezentanti a konzultanti Evropské komise.
Česká strana prezentovala projekt ÚČOV jako svou prioritní infrastrukturní stavbu a informovala o aktuálním stavu její přípravy. Představeny byly rovněž některé nové údaje a skutečnosti. Setkání tak odstartovalo několikaměsíční intenzivní spolupráci na hledání společného řešení tak, aby Praha dosáhla na bruselskou dotaci. Již během března se uskuteční hned několik pracovních schůzek na nejrůznějších úrovních.

Ochranáři z Národního parku Podyjí na Znojemsku obnovují tamní stromořadí a ovocné sady se starobylými odrůdami. Za uplynulé tři roky zachránili pět těchto přírodních lokalit. Poslední z nich je nově ošetřený sad v Čížově. ČTK to dnes řekla Lenka Reiterová ze správy parku. Připomněla, že sady a stromořadí jsou z ochranářského hlediska stejně důležité jako přirozená krajina.
Čížovský sad, tvořený švestkami, jabloněmi, třešněmi a mirabelkami, byl už značně zanedbaný. Začal jej pohlcovat les. Stromy už téměř nenesly ovoce. Bylo třeba je prořezat.
Lokalitu bylo také nutné vyčistit od náletových dřevin. V okrajových částech sadu zůstalo několik míst s keři. Jsou důležitá pro hnízdění ptáků a slouží i jako důležitý zdroj potravy pro malé druhy savců.
V uplynulých letech ochranáři obnovili v Podyjí například stromořadí kaštanů v Lesné, alej ořešáků v Havraníkách a ovocné sady v nedalekých obcích Onšov a Lukov.
"Tyto lokality jsou důležitým prvkem kulturní krajiny Podyjí. Pokud by zmizely, značně by ji to ochudilo," doplnila Reiterová.

Nechte si vyčistit vzduch, který denně dýcháte, vyzývají čtenáře autorky této knihy. Jako řešení nabízejí pěstování rostlin, které dokážou absorbovat zdraví škodlivé látky vyskytující se běžně v interiérech. Na úvod nabízejí rychlokurz zdrojů znečištění a poté doporučují konkrétní rostliny, které jsou vhodné pro ložnici, koupelnu nebo dětský pokoj. Ke každé doporučené pokojové rostlině přidávají i tipy, jak ji pěstovat.
Rostliny pro domov
Genevieve Chaudet, Ariane Boixiere
Computer Press, 2010

Pokud vám není lhostejné, co se děje kolem vás, neměli byste chybět na festivalu o lidských právech Jeden svět. Mottem letošního 13. ročníku je "Vaše energie je potřeba jinde!" Festival tak chce upozornit na to, že se věnujeme spoustě zbytečných činností, které zaberou mnoho času. Přitom stačí málo, abychom změnili věci kolem nás k lepšímu. Možná vás právě zhlédnutí festivalových dokumentů inspiruje k aktivnímu postoji. Festival nabídne řadu aktuálních témat, jako je třeba problematika života seniorů, korupce, cesty ke svobodě v zemích sužovaných válkou nebo politickým režimem, ženské svobody, a opět se otevře téma ekologie. Kromě filmů bude připraven i doprovodný program, třeba výstava věnovaná barmským politickým vězňům. Centrem festivalu bude pražské kino Lucerna, akce bude probíhat ještě ve 34 regionálních městech. Cena jednotlivých projekcí je 80 Kč, akreditace vás vyjde na 450 Kč.

Na první březnový den si pracovníci Muzeum regionu Valašsko připravili otevření nových výstavních prostor na vsetínském zámku. V nově připravených prostorách bude jako první vystavovat fotograf Radek Potočný z Jablůnky. Fotografie zachycují zajímavé okamžiky a krásy přírody. Na fotografiích je fauna a flora Valašska, ale i přírodní zajímavosti České republiky a Slovenska.
"Jedná se o prostory v přízemí určené pro menší výstavy, které lze častěji měnit. Myslím si, že ideální jsou právě fotografie, protože světlo, které do výstavních prostor proniká přes atrium, dává fotografiím možnost oživnout. Výstava Krásy přírody potrvá do 3. dubna, lze ji navštívit od 9 do 17 hodin každý dem kromě pondělka, kdy je Muzeum regionu Valašsko zavřeno," doplňuje informace RNDr. Lukáš Spitzer, zástupce ředitele Muzea regionu Valašsko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů