Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lesy v okolí Kutné Hory devastují jezdci na terénních čtyřkolkách. Radnice chce ničení přírody zabránit, a nasadí proto do terénu smíšené hlídky lesní stráže a městské policie. Jejich úkolem bude motorkáře tvrdě postihovat, řekl dnes novinářům starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).
"Hromadí se nám stížnosti a ta situace se stává neúnosnou. Nechceme to řešit nějakými závorami a opatřeními, která by nemusela být účinná a byla by drahá. Bude to v nasazení lidí," uvedl starosta.
Lesní stráž tvoří lesníci, kteří dohlížejí na pořádek v lesích a mají zákonné pravomoci udílet pokuty. Podle Šance ale nedisponují takovými silovými prostředky jako městská policie, aby mohli provinilce řádně a účinně stíhat.
Možnosti strážníků jsou přitom také omezené, protože lesní cesty nejsou komunikace, a městská policie na nich tudíž nemůže udílet pokuty. Proto radnice rozhodla, že lesníci se strážníky utvoří společné hlídky. Jejich postup proti motorkářům tak bude podle Šance účinnější.

Švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren už má dost nevěrohodných a nespolehlivých předpovědí počasí. Obvinil státní meteorologický ústav z přílišného množství chyb a vyzval ho, aby se ve svých předpovědích "dostal do formy". Informuje o tom agentura AP.
Švédský list Dagens Nyheter dnes cituje ministra Carlgrena, že státní švédský meteorologický a hydrologický ústav je pod svým proklamovaným cílem, že jeho předpovědi budou z 85 procent správné. Podle Carlgrena byla loni každá šestá předpověď ústavu na příštích 24 hodin špatná.
Švédové podle jeho slov potřebují, aby se ústav zlepšil, protože přesné předpovědi počasí jsou zvláště důležité před víkendy a svátky, kdy se lidé vydávají na cesty.
Carlgrenův mluvčí Henrik Dahlsson ministrovy výroky o nepřesnosti předpovědí počasí potvrdil, ale další komentáře odmítl poskytnout. Reakci meteorologického ústavu se podle agentury AP nepodařilo získat.

Podle mluvčího projektu Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Ondřeje Kubaly budou moci využít výsledky také například zdravotníci pro nákup očkovacích vakcín pro děti, obce pro plánování kapacity škol a školek, zaměstnavatelé pro znalost místního trhu práce nebo záchranáři při zásahu při záplavách či zamoření určité oblasti nebezpečnou látkou.

Přírodovědecká fakulta zaznamenávají v těchto dnech velký úspěch - ve světově nejcitovanějším ekologickém časopise Trends in Ecology and Evolution vyšel článek Four opportunities for studies of ecological succession, jehož autorem je prof. RNDr. Karel Prach, CSc., působící na katedře botaniky Přírodovědecké fakulty JU. (Spoluautorem článku je americký ekolog Lawrence R. Walker.)
Four opportunities for studies of ecological succession. Trends in Ecology and Evolution 26: 119-123.
Článek autorů Karla Pracha a amerického ekologa Lawrence R. Walkera shrnuje perspektivní možnosti dalšího výzkumu ekologické sukcese v souvislostech s úbytkem biodiverzity, klimatickou změnou, invazemi nepůvodních druhů a ekologií obnovy. Zdůrazňuje klíčovou úlohu konceptu sukcese v současné ekologii. Časopis, ve kterém byl článek publikován, je ve světě nejcitovanějším ekologicky zaměřeným časopisem (dvouletý impact factor 11,6, pětiletý 16,9).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů