Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nejméně 35 měst a obcí se ponoří do tmy

Nejméně 35 měst a obcí se ponoří do tmy

Boskovice, Havířov, Kutná Hora, Opava a dalších více než 30 českých měst a obcí se společně s více než 20 firmami do dnešního dne oficiálně přihlásilo k celosvětové akci na ochranu klimatu - Hodině Země 2011. Ta proběhne 26. března od 20:30 h prostřednictvím symbolického hodinové zhasnutí veřejného osvětlení, historických dominant, veřejných budov, domácností a vývěsních štítů firem.

Prvních 35 českých měst a obcí se připojuje k tisícům měst, obcí a mnoha milionům lidí po celém světě, které se zúčastní Hodiny Země 2011. Během Hodiny Země zhasínají každoročně svá světla světově známé dominanty, včetně egyptské Sfingy, římského Kolosea nebo pařížské Eiffelovy věže. Po jejich boku tak letos zhasnou například památky v Kutné Hoře, slavnostní osvětlení radnice a kostela v Boskovicích či veřejné osvětlení v Havířově. Kromě měst plánuje zhasnout také řada firem. Jejich aktuální přehled najdete na www.hodinazeme.cz .

Jan Labohý, koordinátor Hodiny Země v ČR, k tomu dodává: "Doposud nám potvrdilo svou účast již 35 měst a obcí, 20 firem a 1300 lidí na síti Facebook. Tento počet tři týdny před samotnou akcí značí, že se z Hodiny Země opět stane důležitá manifestace zájmu o problematiku změny klimatu."

Logo se znaménkem plus a slogan "Hodinou to jen začíná" podtrhávají, že účast na Hodině Země 2011 je pouze prvním krokem směrem k systematické ochraně klimatu. Kampaň vyzývá účastníky z řad měst, firem i jednotlivců, aby šli nad rámec svých zvyklostí a k hodinovému zhasnutí přidali další konkrétní změny ve svém jednání a životním stylu.

"Města, firmy i lidé mají mnoho možností jak se zapojit do ochrany klimatu vlastní činností a Hodina Země je prvním důležitým krokem na této cestě. Zateplování domů, podpora hromadné dopravy či třeba jídlo z blízka jsou účinnými metodami jak pokračovat," prohlásila k tomu ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

První ročník Hodiny Země se datuje k 31. březnu 2007, kdy svá světla zhaslo více než 2,2 miliónu domácností a firem v australském Sydney. Každým rokem se počet zapojených měst, firem i jednotlivců zvyšuje a loňská Hodina Země se tak stala prozatím největší akcí občanské společnosti v historii. V České republice se Hodiny Země 2010 zúčastnilo přes třicet měst a obcí, mezi jinými Brno, Prachatice nebo Ústí nad Labem. Zapojilo se i stejné množství firem a u sebe doma zhasly desetitisíce jednotlivců.

Celosvětově akci pořádá WWF, největší mezinárodní organizace pro ochranu přírody. Koordinaci v České republice zajišťuje Ekologický institut Veronica. Další informace, včetně loga, podkladů či fotografií a shrnutí dění v roce 2010, získáte na české stránce Hodiny Země - www.hodinazeme.cz, nebo na mezinárodní stránce www.earthhour.org.

Kontakty:
Jan Labohý
koordinátor Hodiny Země 2011
(mezinárodní i místní dění v kampani Hodina Země)
jan.labohy@veronica.cz, 777 323 762

Yvonna Gaillyová,
ředitelka Ekologického institutu Veronica
(odborná garantka programů na ochranu klimatu a k efektivnímu využívání energie)
yvonna.gailly@veronica.cz, 777 323 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů