Pátek, 29. března 2024

V Hostětíně si připomněli loňskou návštěvu prince Charlese

V Hostětíně si připomněli loňskou návštěvu prince Charlese

Přesně před rokem došlo v hostětínské kronice k unikátnímu zápisu. Podepsal se zde britský následník trůnu princ Charles, který 22. března 2010 malou obec Hostětín v Bílých Karpatech navštívil. Prohlédl si místní ekologické projekty a přehlídku tradičních bělokarpatských výrobků. Setkal se a diskutoval s obyvateli Hostětína i širšího regionu, zástupci obce, Ekologického institutu Veronica a dalších neziskových organizací, které se na hostětínských projektech podílejí.

Během loňské návštěvy si princ Charles vyměnil s hostětínskými i osobní zkušenosti s ekologicky šetrným způsobem života, ať už jde o zpracování místní ekologické zemědělské produkce, solární ohřev či přírodních způsobů čištění odpadních vod.

"Návštěva prince Charlese ovlivnila pohled lidí na problematiku udržitelného rozvoje. Během uplynulého roku jsme se setkávali s vyšším zájmem o zkušenosti z modelových projektů v Hostětíně. Lidé silněji vnímají, že odpovědný přístup k životnímu prostředí může pomoci i místní ekonomice a kvalitě života. S princem Charlesem jsme se shodli také na používané metodě šíření zkušeností prostřednictvím vzdělávání postaveného na konkrétních praktických příkladech," uvádí Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

"Výročí princovy návštěvy jsme si připomněli soutěží pro letošní návštěvníky. Se studenty otrokovického gymnázia jsme se vydali ve stopách prince Charlese, zkoumali jsme provoz kořenové čistírny, pasivního domu, výtopny na biomasu, ochutnávali hostětínský mošt a soutěžili o nejlepší návrh změn pro jejich obce. Podobnou náplň nabízíme pro základní a střední školy v rámci tzv. ekopobytu - několikadenního vzdělávacího programu Udržitelný rozvoj všemi smysly. Zmíněná témata mohou zažít i dospělí, například při Zelené dovolené, která získala cenu Hit sezony Zlínského kraje v soutěži produktů cestovního ruchu. Pro návštěvníky jsme slavnostně otevřeli i výstavu fotografií z princovy návštěvy," doplňuje Alena Gbelcová z Centra Veronica Hostětín.

Fotografie jsou přílohou tiskové zprávy.

Kontakty
Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín, tel. 572 630 670, 775 209 208
Robert Janota, starosta obce Hostětín, tel. 724 257 365

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů