Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Návrh NAŘÍZENÍ(cs) Rady (Euratom), kterým se stanoví pravidla pro účast podniků, výzkumných středisek a vysokých škol na nepřímých akcích v rámci rámcového programu Evropského společenství pro atomovou energii a pro šíření výsledků výzkumu (2012-2013). K návrhu Rámcového programu Euratomu (2012-2013) od Komise (viz níže) je přiložen návrh pravidel pro účast. Tento návrh obsahuje nástroje pro provádění rámcového programu (2012-2013) a vychází ze zásad stanovených v sedmém rámcovém programu Euratomu (2007-2011).

Spor o miliardy korun z výroby solárních elektráren půjde před Ústavní soud. Návrh na zrušení právního předpisu (ústavní stížnost), kterým stát zavedl dodatečné zdanění fotovoltaiky, podepsal dostatečný počet senátorů potřebný pro jeho podání - k podání stížnosti stačily podpisy 17 z nich. Senátoři se aktivně zapojovali sami. Podání podepsali například senátoři Petr Pithart (KDU-ČSL), Soňa Paukrtová (nezávislá), Petr Pakosta (ODS) nebo Miroslav Krejča (ČSSD).

Za první dva měsíce letošního roku změnilo svého dodavatele elektřiny přes sto tisíc odběratelů, z toho více než 60 tisíc domácností. Přes padesát tisíc zákazníků přešlo k jinému dodavateli zemního plynu. Vyplývá to z údajů Ope-rátora trhu s elektřinou, které má k dispozici týdeník Ekonom. Oproti loňsku se pohyb zákazníků mezi dodavateli více než zdvojnásobil. Výměna dodavatele energií se tak stává zcela běžnou záležitostí i u nás. Elektřinu a zemní plyn je možné nakoupit v obchodních centrech, ale i na internetu. Srovnávací weby jsou úspěšné především ve velkých městech.

V úterý startuje třídenní kongres o české energetice s aktuálním tématem "Energetika čistá a bezpečná"

Statisícům Čechů hrozí prudké zdražení tepla. "Ceny mohou stoupnout oproti dnešku do čtyř let na dvojnásobek, někde i na trojnásobek dnešních," řekl Oldřich Vojíř, šéf pracovní skupiny ministerstva průmyslu, která se problémem zabývá. Tlak na zdražení vyvolává hrozící nedostatek hnědého uhlí, z nějž se vyrábí teplo asi pro 1,4 milionu domácností. Domácích zásob ubývá a podle odhadů už v roce 2013 bude chybět až 6,5 milionu tun ročně. Na cenu tlačí i další faktory: těžařská firma Czech Coal chce své uhlí zdražit. A stát chystá vyšší DPH. Podle zatím nezveřejněných výsledků Vojířovy komise lze prý nedostatek uhlí nejsnáze řešit prolomením těžebních limitů u dolů Czech Coal na Mostecku. Za čárou limitů je 750 milionů tun paliva, jež by mohlo krizi oddálit.

Česko dočasně nahradí vlastníkům emisní povolenky, o které přišli při hackerském útoku v polovině ledna. Uvedl to premiér Nečas. Zároveň stát bude usilovat o to, aby se z ukradených povolenek zadržených v Estonsku co největší část vrátila do ČR. "Záležitostí lupu emisních povolenek jsme se podrobně zabývali. Ke dni 17. 2. jsou povolenky pocházející z této krádeže zajištěny v Estonsku. ČR bude usilovat o navrácení maximálního počtu povolenek, které byly odcizeny a které se nacházejí v rejstřících ostatních států EU," prohlásil Nečas. "Na přechodnou dobu do vrácení nebo částečného vrácení povolenek stát doplní účty poškozených majitelů na výši korektních zůstatků, která byla na účtech před provedením nezákonných transakcí," dodal Nečas.

Česko a Bavorsko chtějí posílit přeshraniční železniční spojení. Prioritou, na které se obě strany shodují, je vybudování rychlostního koridoru Praha-Mnichov. Po setkání ministra dopravy Víta Bárty s bavorským vicepremiérem Martinem Zeilem to řekl náměstek ministra Jakub Hodinář.
Koridor by představoval první úsek evropského železničního koridoru spojujícího jihozápad a severovýchod Evropy. Železniční spojení Prahy s Mnichovem je v současnosti ve velmi neuspokojivém stavu. Ekologické železniční spojení je přitom v zájmu regionálního rozvoje na české i na německé straně. Konkrétní výstavba projektu je však zatím stále velice vzdálená.
Cílem stavby rychlostního koridoru je vytvoření konkurenceschopné nabídky železniční kyvadlové a turistické dopravy, zlepšení železniční infrastruktury příhraničních oblastí a zvýšení kapacity pro rostoucí nákladní dopravu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů