Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co je to chytřejší planeta?

Koncept "chytřejší planety" říká: "Pojďme se nejenom naučit chytře využívat technologie a přetvářet pouhá data v hodnotné informace, ale být také více kreativní. Pojďme používat informace a inteligenci pro podporu rozhodování, kombinovat informace z odvětví, která spolu na první pohled ani nesouvisí."

Co je to chytřejší planeta?

Cílem "chytřejší planety" je především vyvolat diskusi nad tím, co pro sebe jako společnost můžeme udělat a jak k tomu můžeme využít i inteligentních řešení. Bavíme se o široké škále oblastí - od fungování měst, moderního zdravotnictví, kvalitního vzdělání, přes efektivní řízení podniků, až třeba po dodávky a zpracování surovin. Řadí se sem jak snahy o využívání zelené energie, zlepšování životního prostředí, tak i předcházení katastrofám a ekologickým škodám.

Tato vize má dnes po celém světě již stovky reálných výsledků. V České republice jsou to například první kroky v oblasti tzv. "chytřejších měst". Příkladem může být město Plzeň, kde inteligentní řešení zmodernizovala informační systém, který se stará např. o efektivní provoz dopravního podniku či o administraci personální agendy zaměstnanců města.

Koncepce chytřejší planety se zakládá na tom, že pokud dokážeme sesbírat všechny potřebné informace a efektivně a včas je vyhodnotit, můžeme tím dosáhnout značného zefektivnění procesů z každodenního života. Zrychle­ní, zajištění snazšího přístupu ke službám, snížení nákladů nebo zefektivnění činností představuje pouze část pozitivních důsledků, které s sebou nový druh práce s informacemi přináší.

Vedlejším, i když rozhodně ne druhořadým efektem je, že se správnými informacemi představují tytéž služby a činnosti mnohem menší ekologickou zátěž a přináší mnohem vyšší přidanou hodnotu.

Smyslem koncepce "chytřejší planety" je zajistit optimální fungování stávajících technologií a nástrojů s efektivnějším vy­užitím již existující infrastruktury. Svět založený na této strategii by se dal popsat jako svět, ve kterém technologie fungují, když je potřebujeme, ale nemrhají energií, když je zrovna nepoužíváme. Nebo kde inteligentní systémy zajišťují, že pro zboží, které jsme si zakoupili, bude automaticky po konci jeho životnosti připravena i ekologická likvidace.

Chytřejší planeta je tedy koncept, který oslovuje širokou veřejnost, protože budoucnost naší planety se v důsledku týká každého z nás.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů