Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dohoda těžebních společností s majiteli dotčených pozemků otevírá v budoucnu cestu k těžbě uhlí za územními limity. Na energetickém kongresu to včera řekl premiér Petr Nečas. Potvrdil tak nedávný návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, že v případě vzájemné dohody dotčených stran by limity těžby uhlí po roce 2015 mohly být prolomeny.

Jednání členských států EU a Evropského parlamentu o zákazu výroby potravin z klonovaných zvířat včera zkrachovala. V evropské sedmadvacítce tak bude teoreticky možné klonovat zvířata pro výrobu potravin, pokud EU nepřijme jinou legislativu.

Česká republika a devět dalších zemí EU mohou až do roku 2019 dávat elektrárnám omezené množství povolenek zdarma. Potvrdila to včera Evropská komise, která současně stanovila pravidla pro přidělování bezplatných povolenek v energetickém sektoru. Ministerstvo životního prostředí udělování části povolenek zdarma podporuje.

Ceny ropy na světových trzích včera obnovily růst, byť měly v průběhu dne snahu klesat. Stále reagují především na boje v Libyi a přetrvávající potíže, s nimiž se po zemětřesení a úniku radioaktivity potýká japonská atomová elektrárna Fukušima. Část analytiků se domnívá, že cena ropy se bude ještě zvyšovat. Nevylučují, že ve druhém čtvrtletí cena vzroste velmi výrazně, ale patrně jen přechodně.

Do konce února 2011, kdy v Česku skončila finanční podpora solárních zdrojů vybudovaných na volné ploše, byly připojeny a licencovány fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu zhruba 1900 megawatt. Vyplývá to ze statistik, které dnes na odborném veletrhu Amper zveřejnil předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt.

General Electric se dohodl na koupi podílu 90 procent ve francouzském výrobci automatických systémů na snížení energie Converteam za 3,2 miliardy USD (55,8 miliardy Kč). Dohoda je další z vlny akvizic v oblasti energie, kterou největší americký konglomerát uskutečnil za posledních šest měsíců.

Další golfový areál vzniká na místě někdejší těžby uhlí. Po takto postavených hřištích v Mostě a Sokolově se buduje obdoba u Karviné na rekultivovaném území Sovinec-Lipiny. Prvních devět jamek bude otevřeno letos v srpnu a v příštích dvou letech se chystá otevření další devítky, aby tu bylo plnohodnotné osmnáctijamkové hřiště. K němu bude patřit klubovna s restaurací, driving range nebo parkoviště pro sto aut. Investorem je OKD.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů