Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Muž, jehož tajné nahrávky poslaly na politickou dovolenou exministra životního prostředí Pavla Drobila, varoval Evropskou komisi, že se v Česku netransparentně zachází s eurodotacemi. Několikastránkové upozornění bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka může vyústit až v dočasné zmrazení dotací, z nichž se financují například stavby čističek.

Firma Nike hraje na ekologickou strunu. Začala vyrábět boty z recyklovaných časopisů. Povrch obuvi je pokrytý průhledným materiálem, který ji chrání před promočením.

Vláda předložila sněmovně návrh zákona o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) dne 4. 4. 2011. Návrh zákona je veden jako Sněmovní tisk 311. Návrh zákona projednala vláda 2. 3. 2011. Důvodem zpracování návrhu zákona je nutnost dosažení plné kompatibility české legislativy v oblasti chemických látek a směsí s právními předpisy ES.

Alpské ledovce v Rakousku se nadále zmenšují. V uplynulém roce se jejich délka průměrně zmenšila o 14,1 metru, stejně jako každý rok v předchozí dekádě. Dnes to agentuře APA sdělil rakouský Alpský spolek (Alpenverein), podle kterého ubývání ledovců způsobily především nadprůměrné teploty.
Z 89 sledovaných ledovců si jich jen sedm udrželo v zimě 2010 stejnou rozlohu jako v předchozím roce, ostatní se zmenšily. Největší úbytek členové Alpského spolku změřili u ledovce Wasserfallwinkelkees nedaleko nejvyšší rakouské hory Grossglockner ve Vysokých Taurech. Délka ledovce se zmenšila o 71,7 metru.
"Zima přinesla jen průměrné srážky a zimní teploty byly 0,6 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem," vysvětlila důvody úbytku ledovců Andrea Fischerová z Alpského spolku. "V létě byly teploty rovněž nadprůměrné, takže není žádný div, že se ledovce zmenšují," dodala.
Fischerová zároveň podotkla, že se ledovce sice zmenšují, ale jejich samotná existence zatím ohrožena není. Průměrný úbytek ledu u deseti ledovců, které se zmenšily nejvíc, představuje jen jedno procento jejich celkové rozlohy.

I planeta Země má svátek. Slaví ho každý rok 22. dubna. K příležitosti Dne Země připravilo zajímavý program i Ekocentrum Orlice. Budete si moc na vlastní kůži vyzkoušet své vědomosti z ochrany přírody. Na své si přijdou jednotlivci i rodina s dětmi. V průběhu dne budou zpřístupněny některé expozice skanzenu a výběh se zvířaty. Vstupné je dobrovolné.
Třebechovice pod Orebem, Podorlický skanzen Krňovice
www.krnovice.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů