Středa, 24. dubna 2024

VÍKENDOVÉ BESEDY EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC BUDOU JEŠTĚ AKTUÁLNĚJŠÍ NEŽ SE ZDÁLO

VÍKENDOVÉ BESEDY EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC BUDOU JEŠTĚ AKTUÁLNĚJŠÍ NEŽ SE ZDÁLO

Snahou organizátorů letošního víkendového cyklu besed (15. - 17. 5. 2011), v rámci festivalu Ekologické dny Olomouc, bylo umožnit veřejnosti možnost setkání se zajímavými osobnostmi veřejného života, seznámit se s jejich názory na prohlubující se krizové faktory v naší společnosti. Program proto nabízel zamyšlení na téma života na Zemi, který je ovlivněn třemi krizemi najednou: ekonomickou, sociální a environmentální. Zatímco problémy ekonomické a sociální na nás doléhají bezprostředně, s nimi různou měrou, avšak závažně, propojené problémy environmentální většinou lidé odsouvají jako méně podstatné. Řešení krizí si vyžaduje koordinované úsilí v oblasti politické. Současná výrazná politická krize tedy činí besedy ještě aktuálnější. Lidé na besedách samozřejmě problémy nevyřeší, ale program by měl motivovat případné zájemce k vlastní orientaci ve složitém světě. Pokud Zdeněk Neubauer kdysi poznamenal, že Ekologické dny Olomouc jsou společnou poradou lidí o našem světě, bude letošní porada opravdu živá.

Tradičním hostem festivalu je i letos Václav Bělohradský. Již mnoho let v Olomouci uvádí své přímluvy v sále přeplněném jeho posluchači. Tentokrát zvolil jako své téma korupci.

O dopadech globalizačních ekonomických tendencí na ekonomiku a na jednání lidí, na komplikované snahy občanů, obcí i regionů o soběstačnost, budou mluvit publicista Václav Žák, ekolog Pavel Nováček, filosofové Zdeněk Pinc a Ladislav Šerý.

Probíhající ekonomické reformy kriticky popíše ekonomka Ilona Švihlíková. Vývoji vzdělávání a jeho podobami provede účastníky besedy Stanislav Komárek, který vedle zamyšlení, zda je vysokoškolské diplomy lépe rozdávat nebo prodávat, slíbil i praktické ukázky učitelského procesu. Tomáš Tožička se bude snažit posluchače přesvědčit o tom, že i v současné krizi u nás je nutno pomáhat lidem, kteří jsou na tom mnohem hůře. O krizích v přírodě, jako přirozené součásti evolučního vývoje, se zmíní ekolog David Storch. O krizích v historii civilizace, zejména o paralelách současné globalizace a zániku Říma, budou mluvit Lubor Kysučan a filosof Zdeněk Kratochvíl. Zatímco o kolapsu Říma se ví hodně, archeoekolog Petr Pokorný upozorní na zajímavosti spojené se zánikem keltské kultury na našem území.

Současnou zdravotní reformu, problematiku propojení lidského zdraví se stavem krajiny, stále větší znalosti při léčbě pacientů a s tím související finanční náklady na zajištění lidského zdraví, budou reflektovat primáři Čestmír Neoral (chirurgie) a Lumír Kantor (neonatologie) z Fakultní nemocnice Olomouc. Nad otázkou o podobách kultury pod diktátem ideologie či peněz se sejdou umělec Přemysl Rut a filosof Ladislav Šerý.

Besedy doplní také kulturně zaměřená pásma. Hudebník Tomáš Kočko, dramaturg Jaromír Šlosar a strážkyně přírody Tatranského národního parku Blažena Sedláková nás pozvou ke sledování absolutní premiéry jednoho dílu z televizního seriálu Návraty k divočině, který je zaměřen na přírodu Vysokých Tater. Všichni tři se pak s posluchači podělí o pocity z některých devastujících přístupů, které toto unikátní místo v současnosti ovlivňují. V úplném závěru besed uvede herečka Jana Franková inscenaci čtyř balad z Erbenovi Kytice, která nese název "V poli mnoho bylin stojí".

Podrobný víkendový program najdou zájemci na internetových stránkách www.slunakov.cz.

Michal Bartoš (Sluňákov)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů