Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na domácí politické scéně se v posledních dnech objevily návrhy na odvolání několika ministrů včetně ministra zemědělství Ivana Fuksy.
Svaz marginálních oblastí jakožto organizace zastupující farmáře z méně příznivých oblastí ČR nesouhlasí s myšlenkou na odvolání Ivana Fuksy z funkce ministra zemědělství. Uvedený krok by vedl k další destabilizaci zemědělského sektoru.
České zemědělství je uprostřed vyjednávání podmínek Společné zemědělské politiky na období 2014-2020 a tyto změny zásadně a na dlouhou dobu ovlivní podobu českého zemědělství. Proto potřebuje kontinuální zastupování českých zájmů v rámci Evropské unie.
Významným počinem stávajícího ministra je snižování byrokratické zátěže a případná výměna na postu ministra zemědělství by tento proces a zeštíhlování byrokratického aparátu zpomalila.

Tuzemská spotřeba elektřiny v roce 2040 dosáhne zhruba 78 terawatthodin, což ve srovnání se současnou spotřebou představuje růst o více než čtvrtinu. Vyplývá to z analýzy, kterou provedl Operátor trhu s elektřinou (OTE) ve spolupráci se společností EGÚ Brno. Ve výrobní sféře by za 30 let spotřeba elektřiny měla činit kolem 59 TWh, spotřeba domácností 19 TWh.

Světový trh s ropou je přesycen, byť nepokoje na Blízkém východě a na severu Afriky v některých zemích snížily produkci. Ministr ropného průmyslu a přírodních zdrojů Saúdské Arábie Alí Nuajmí řekl, že jeho země v březnu těžila mnohem méně ropy než v únoru, i když poptávka obecně zůstává vysoká, hlavně v asijských zemích.

Rok od katastrofálního úniku ropy do vod Mexického zálivu už britský energetický koncern BP zaplatil přes 16 miliard dolarů (asi 268 miliard Kč), převážně na odškodné a rekultivaci pobřeží. Zdaleka to ale není všechno, firma předpokládá, že celkový účet za únik ropy se může vyšplhat na téměř 41 miliard dolarů (asi 685 miliard Kč). Tržní hodnota BP klesla o třetinu - zhruba o 70 miliard dolarů.

Významnou součástí veletrhů je udílení cen. Na sportovním veletrhu a outdoorového vybavení ISPO v Mnichově je to například ispo Outdoor Award 2011. Ceny jsou vyhlašovány v několika kategoriích a jsou vždy s napětím očekávány. Letošního ocenění v kategorii příslušenství se dočkala také firma Vaude se svým stanem Blue One. Jde o dvoumístný stan vyrobený z 65 % z biobavlny, tedy bez použití pesticidů a hnojiv a zbylých 35 % je polyester vyrobený z recyklovaných PET lahví. Jde tedy o maximálně šetrný výrobek k životnímu prostředí, díky čemuž získal i toto ocenění. Na letošním veletrhu ISPO se představilo na dva tisíce vystavovatelů ze všech sportovních odvětví.

Rok po katastrofě v mexickém zálivu spustila společnost BP kampaň, která má pomoci napravit pošramocenou image značky. V britském tisku otiskla v minulém týdnu celostránkové inzeráty, jež mají upozornit na pokrok v čištění ropnou skvrnou zasaženého moře. V nich se za způsobené škody omlouvá a ujišťuje, že podobná nehoda se už nebude opakovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů