Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Téměř 115 tisíc tun kávových zrn z certifikovaných farem bylo v roce 2010 prodáno prostřednictvím organizace zabývající se ochranou životního prostředí Rainforest Alliance do celého světa. To odpovídá nárůstu o 31 % oproti předchozímu roku. Největším odbytištěm byla s 68 tisíci tunami Evropa, dále severoamerický (33 tisíc tun) a asijský trh (14 tisíc tun). Celkově stoupla úroda certifikované kávy v loňském roce o 30 % na 220 tisíc tun. Třemi nejvýznamnějšími pěstitelskými zeměmi zůstávají Brazílie (89 tisíc tun), Peru (36 tisíc tun) a Kolumbie (20 600 tun).

V ČR začala fungovat první ekologická mycí jednotka určená k dezinfekčnímu čištění nákupních vozíků, košíků a dalších pojízdných zařízení používaných v obchodních řetězcích. Jednotku vyvinula a nasadila do provozu olomoucká společnost Clean4you. V celé Evropě přitom existují pouze tři obdobná zařízení: v Rakousku, Německu a ve Švýcarsku. Mycí jednotku představuje kontejner usazený na vozidlo s nosností do 3,5 tuny.

Media dnes referuji, ze ministr financi Miroslav Kalousek prosadil, aby vlada prestala krajum vyplacet penize, ze kterych financuji regionalni vlaky [1].
Pavel Pribyl z Hnuti DUHA k tomu rekl:
"Pro spoustu ceskych rodin vlaky nejsou rozpoctova polozka, nybrz kazdodenni zivot. Vlada by s nimi nemela hrat politicky fotbal. Bylo by nehorazne, kdyby ministr Kalousek kvuli politicke pomste socialnim demokratum pripravil statisice lidi o vlaky, ktere je vozi do prace nebo do skoly. Hloupa politicka valka navic zbytecne zvysi nasi zavislost na dovezene rope."
Zeleznice v roce 2009 kazdy den prepravily 450 tisic lidi.
Ekologicka organizace v iniciative Velka vyzva prosazuje novy zakon podle uspesneho britskeho vzoru, ktery rozhybe investice do zelenych reseni - jako je pohodlna verejna doprava ci zateplovani domu, cista energie, lepsi recyklace nebo mistni potraviny. Nova legislativa stanovi, jak budou klesat ceske exhalace sklenikovych plynu - a zavislost na fosilnich palivech - o 2 % rocne: krok po kroku, rok po roku. Vice na www.velkavyzva.cz.

Nebývá zrovna pravidlem, že by ekologická iniciativa společností přinášela vedle zlepšení image značky nějaký reálný benefit i zákazníkovi. V tomto kontextu stojí za zmínku nová eko nabíječka od Nokie, která nabíjí mobilní telefony při jízdě na kole. Nabíjení začne ve chvíli, kdy dosáhnete rychlosti alespoň 6 km/h, což odpovídá běžné chůzi. Při rychlosti 12 km/h je nabíjení stejně efektivní jako při použití běžné nabíječky do zásuvky. Instalace nabíječky je jednoduchá a při nabíjení telefonu navíc můžete přes sluchátka poslouchat svou oblíbenou hudbu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů