Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než 1700 lidí v Ostravě a okolí si už objednalo speciální popelnice na zelený odpad a pravidelně si je nechává vyvážet. Novinku nabízí od letošního jara společnost OZO Ostrava, která se ve městě stará o odvoz a zpracování odpadů. Informovala o tom mluvčí společnosti Vladimíra Karasová.
Uvedla, že tak velký zájem firma nečekala. "Nevěděli jsme, jak budou občané na naši nabídku reagovat, a tak jsme měli pro začátek připraveno tisíc nádob. Ty byly tak rychle rozebrány, že jsme museli urychleně přiobjednávat další," uvedla Karasová.
Za vývoz nádoby o objemu 120 litrů platí Ostravané 60 korun měsíčně, za dvojnásobně velkou popelnici 80 korun. Mimo Ostravu služba stojí 80 a 95 korun. Popeláři vyvážejí tyto nádoby od dubna do listopadu každé dva týdny. "Kromě toho mohou občané stále vozit a zdarma odkládat zelený odpad do sběrných dvorů, v obcích mimo Ostravu do kontejnerů zajištěných obcí," doplnila mluvčí OZO.
Ze svezené zeleně vyrobí kompostárna v Ostravě-Hrušově kompost a zeminový substrát, které bude OZO prodávat firmám i jednotlivcům. "Chceme od občanů získat a zpracovat na naší kompostárně co nejvíce zeleného odpadu," uvedl ředitel OZO Ostrava Karel Belda. Karasová dodala, že z 1735 nádob společnost v dubnu svezla více než 60 tun zeleně.

1. června 2011 zahajuje svoji činnost nová soukromá ekoškolka Rozárka v Praze 4 Braníku. Jejím krédem je Pohyb - Rozvoj - Bio. Pohyb - děti si svou fyzickou a psychickou odolnost zvyšují každodenním pobytem v přírodním terménu lesa, ven chodíme za každého počasí. Rozvoj - děti se učí prostřednictvím hry a řízených činností - školní program zahrnuje prvky vzdělávacího programu Začít spolu. Bio - základ jídelníčku tvoří sezónní a lokální potraviny doplněné bioprodukty. Seznámit se s ekoškolkou můžete přijít dne 21. května, kdy je od 15,00 hodin připraven "Den otevřených dveří"s programem pro děti i rodiče. Podrobné informace na www.ekoskolka-rozarka.cz

Hle, lekce praktické politiky. Ve vládním programovém prohlášení čteme, že dividendy ČEZ, které dělají nějakých dvacet miliard ročně, budou použity na důchodovou reformu. Nyní se od Miroslava Kalouska dozvídáme, že ve skutečnosti půjdou hlavně na likvidaci starých ekologických škod. Nejlépe na jeho oblíbený ekotendr. Na důchodovou reformu má jít jen to, co zbyde. Poučení: umění vyjednat program nespočívá v tom, dostat do něj, co se musí udělat, ale zajistit, aby v něm nebylo řečeno, co se udělat nesmí. Aby se to později udělat mohlo. Říká se tomu umění koaličního kompromisu. Kalousek ho ovládá dokonale. Letos žádné volby asi nebudou. Takže místopředsedovi TOP 09, prozatím, upřímně gratulujeme

U obce Stožec na Prachaticku na území Národního parku Šumava hoří více než hektarová plocha vytěženého lesa a jehličí. Na místě zasahují tři jednotky hasičů, řekla jejich mluvčí Vendula Matějů.
Hasiči k ohni vyjížděli dnes ve 14:00. V tuto dobu už by měl být požár lokalizován. "Nehrozí tak, že by se oheň šířil dál," uvedla Matějů. Příčiny vzniku požáru a výše způsobené škody zatím hasiči neznají.

Německá automobilka Volkswagen hodlá v Číně vyrábět elektromobily ve spolupráci s tamní firmou FAW Group. Společnost dnes oznámila, že již získala od čínských úřadů výrobní licenci pro elektromobil, který se bude prodávat pod novou čínskou značkou Kaili.
Výroba tohoto elektromobilu, kterou bude mít na starosti společný podnik FAW Volkswagen, by měla být spuštěna koncem roku 2013 nebo začátkem roku 2014. "Čínská vláda podporuje společné podniky zahraničních automobilek vyvíjející vlastní značky," upozornil mluvčí čínských aktivit VW.
Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.
Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát rovněž největším výrobcem automobilů na světě.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů