Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Budějovicích se bude také férově snídat

V Budějovicích se bude také férově snídat

V sobotu 14. května se bude v Českých Budějovicích mezi 10.30 a 11.30 hodin konat férová snídaně pro nejširší veřejnost. "Za místo konání jsme zvolili Sokolský ostrov, neboť toto místo je oblíbeným cílem místních obyvatel. V případě nepříznivého počasí se bude akce konat v galerii Měsíc ve dne, Nová ulice 3." uvedl organizátor férové snídaně v Č.Budějovicích Ondřej Šanda z místní skupiny Hnutí DUHA. Tento snídaňový happening proběhne ve stejnou chvíli v celé řadě dalších českých měst. Lidé budou mít možnost posnídat fair trade potraviny jako banány, kakao, kávu, čaj, džus, sladkosti upečené z fair trade surovin apod., a to společně na veřejném místě. Češi se tak připojí k desetitisícům snídajích lidí na celém světě, kteří budou v tento den oslavovat Světový den pro fair trade. Loni se snídaně zúčastnilo ve 21 zemích 110 000 lidí, již takto podpořili myšlenku spravedlivého obchodu.

"Momentálně je přihlášeno 41 měst a jejich počet stále narůstá," sdělila koordinátorka snídaňového happeningu Barbora Mrázková ze společnosti NaZemi. Aktualizovaný seznam míst a více informací s možností registrace na snídani naleznete na webových stránkách www.ferovasnidane.cz .

Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si tedy český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. Více informací k tomuto tématu lze najít například na webových stránkách www.fairtrade.cz.

Kontakty:
Gabriela Štěpánková, NaZemi, PR, gabriela.stepankova@nazemi.cz, 776 226 691
Ondřej Šanda, Hnutí DUHA ČB, ceskebudejovice@hnutiduha.cz, 380 311 459, 380 711 558 (do práce)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů