Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nadace Charty 77 ocenila bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka za boj proti korupci. Cenu Františka Kriegla si v rezidenci pražského primátora převzal za to, že loni upozornil na pletichy při zadávání veřejné zakázky.

Greenpeace proti Prunéřovu. Sedm aktivistů Greenpeace vylezlo včera v centru Ústí nad Labem na dvaatřicetimetrový jeřáb na stavbě před krajským úřadem. Protestovali tak proti výstavbě nových bloků elektrárny Prunéřov. Právě krajský úřad má v nejbližších dnech vydat další povolení.

Nejméně 140 lidí se již v Německu ocitlo v kritickém stavu po nakažení životu nebezpečnou střevní bakterií, která se stihla během několika dnů rozšířit prakticky po celé zemi. Evidována jsou dvě úmrtí a u dvou dalších se čeká na potvrzení na základě laboratorních zkoušek, informovaly včera příslušné instituce. Stále přibývá potvrzených výskytů nákazy, která se projevuje těžkými a krvácivými průjmy. Berlínský Institut Roberta Kocha včera vydal varování před konzumací syrových rajčat, salátových okurek a listového salátu ze severu Německa. I přes varování institutu není stále znám zdroj nákazy. Jednou z možných variant je přenos ze syrové zeleniny znečištěné infikovanou močůvkou.

Ve Strakonicích budou od července speciální kontejnery na použité potravinářské tuky a oleje. Město uzavřelo smlouvu se soukromou společností, která bude tento odpad shromažďovat a zajistí jejich recyklaci, řekl dnes novinářům místostarosta Pavel Pavel (Slušnost a jistoty pro Strakonice).
Kontejnery budou na deseti místech ve městě. Firma, s níž město uzavřelo smlouvu o spolupráci, předpokládá, že lidé budou do nádob házet použitý olej a tuky v uzavřených plastových lahvích. Služba je pro město bezplatná, uvedl Pavel. Ve Strakonicích budou nově i nádoby na použitý textil a hračky.
Strakonice budou jedny z mála měst v kraji, které mají kontejnery i na tento odpad. Potravinářské oleje mohou už lidé dávat k recyklaci na českobudějovických sídlištích Máj a Vltava.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje spustit program Inostart zaměřený na podporu činnosti inovačních start-up malých a středních podniků, které obtížně získávají prostředky na financování vlastní podnikatelské činnosti. Program jim umožní získat prostředky na realizaci podnikatelské činnosti, know-how strategického vedení firmy a poradenské služby v činnostech souvisejících s podnikáním v počáteční fázi existence firmy.
Zdroj: MPO ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů