Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Třicet miliard použitých tetra-pak kartonů bylo zrecyklováno celosvětově v loňském roce. To znamená více než dvojnásobný nárůst od roku 2002 a rovněž to, že 473 tisíc tun materiálu neskončilo na skládkách, ale bylo opětovně využito. Pro následující roky si společnost Tetra Pak předsevzala zachovat úroveň svých CO2 emisí na úrovni roku 2010. Při očekávaném nárůstu produkce o cca 5 % ročně znamená dosažení tohoto cíle v roce 2020 redukci emisí při výrobě obalů o 40 %. Společnost rovněž chce do roku 2020 zdvojnásobit svou globální recyklační kvótu na nápojové kartony, aby tak ušetřila suroviny potřebné pro nové obaly. Dosažení cíle by při očekávaném pětiprocentním nárůstu produkce znamenalo, že v roce 2020 by bylo zrecyklováno 100 miliard použitých nápojových kartonů.

Nově otevřený obchod Gant Woman v pražské Nákupní galerii Myslbek zaujme zákazníky nejen stylovým oblečením a doplňky, ale i soustavou úsporného osvětlení s LED optickým systémem. Nejde přitom jen o několik málo ekologicky šetrnějších reflektorů. Prodejna je kompletně vybavena svítidly podle světelného konceptu firmy ERCO, která uvedla tyto novinky na světový trh teprve před několika týdny. Soustava LED svítidel ozařuje vše od výloh až po stojany či displeje s vystaveným zbožím a poslouží zákaznicím i ve zkušebních kabinách. Světla na bázi diod ukazují zboží v ještě reálnějších barvách. Téměř jako by si zákazníci oblečení vybírali přímo na denním světle. Osvětlení s realizovaným LED optickým systémem totiž nasvítí jen to, co opravdu má - nabídne tak skutečně kontrastní barvy a zvýrazní strukturu použitých materiálů.

Nejen ekologicky šetrný, ale rovnou kompostovatelný obal budoucnosti představila americká společnost Westinghouse. Její "krabice" na žárovky je vyrobená z biologicky odbouratelného papíru z přírodního vlákna a může tak být po použití zkompostována na zahradě.

Desetitisíce lidí v sobotu demonstrovaly po celém Německu za rychlý ústup od jaderné energetiky v zemi. Protijaderní aktivisté se sešli v Berlíně, Drážďanech, Mnichově, Hamburku a řadě dalších měst. Na manifestacích se sešlo na 160 000 odpůrců jádra. Vláda Angely Merkelové je odhodlána zavřít jaderné elektrárny do deseti let. Protesty včera podpořili i aktivisté z organizace Greenpeace, kteří vylezli na Braniborskou bránu v Berlíně

Policie bude jezdit na plyn
Městská policie Ostrava se rozhodla investovat částku 1,18 mil. Kč na přestavbu celé poloviny vozového parku. Z 36 služeb-ních vozidel Škoda Octavia a Škoda Fabia bude jezdit 18 vozů na stlačený zemní plyn (CNG). Finanční úspora na pohonných hmotách by podle propočtů měla za rok činit asi 700 tisíc korun.

Pronajímá první elektromobil
Společnost LeasePlan zakoupila pro svého klienta, Pražskou energetiku, elektromobil Citroen C-Zero, jemuž ho bude pronajímat společně se zajištěním veškerých dalších služeb v rámci operativního leasingu. Firma Citroën odhaduje prodejní potenciál těchto automobilů v České republice na rok 2011 na cca 20 až 30 kusů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů