Středa, 24. dubna 2024

Duhovky Hnuti DUHA

Skoro 10 000 lidí na Festivalu Velké výzvy..

Duhovky Hnuti DUHA

KULTURA
Tisíce lidí podpořily Hnutí DUHA na festivalu

Skoro deset tisíc lidí přišlo v sobotu podpořit Hnutí DUHA na festival zeleného života na pražské Kampě. Přilákaly je špičkové hudební skupiny, divadlo pro děti, farmářský trh a zelené vychytávky pro každodenní život. Nechyběl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka s rodinou, hudebníci jako David Koller či Mário Bihári a další.

Přehlídka podpořila iniciativu Velká výzva, s níž Hnutí DUHA prosazuje důležitý nový zákon, který rozhýbe investice do zelených řešení také v české ekonomice. Pojďte si připomenout atmosféru, kterou jste nám pomohli vytvořit. Prohlédněte si fotogalerii z Festivalu Velká výzva.

OSTRAVA
Přijďte na první farmářské trhy v Porubě

Prvních farmářských trhů se tuto sobotu dočkají obyvatelé Ostravy-Poruby. Vymyslelo je a prosadilo Hnutí DUHA. Letos v zimě jsme vydali podrobnou studii, která místní radnici doporučila, aby tržiště založila - a navrhla, jak to udělat. Pomohli jsme také vybrat zemědělce, vytvořit tržní řád a jednat s úřady. Ostravané na trzích mohou nakoupit čerstvé a zdravé místní jídlo, biopotraviny, regionální pochoutky, přebytky zahrádkářů či bylinářů. Takové potraviny jsou nejen chutnější, ale jejich doprava nepohlcuje kvanta nafty a nenechává za sebou škodlivé exhalace. Na trzích nebudou chybět ani řemeslné výrobky.

Trhy ovšem jsou také výborné odbytiště pro zemědělce a mění městská prostranství v příjemnější místo k životu. Porubské trhy se budou konat na Hlavní třídě "pod rondlem" každou druhou sobotu od 7 do 14 hodin až do konce října. Další informace nejen o nabízeném zboží.

ZDRAVÍ
Ministr kapituloval, neubere ticho

Ministr zdravotnictví s konečnou platností odpískal svůj plán zvýšit povolený hygienický limit hluku bezmála na dvojnásobek. Je to velké vítězství občanských iniciativ, které se proti připravované novele postavily. Plánovaná změna by mimo jiné umožnila stavět nové dálnice kolem domů a obcí bez ochrany protihlukovými stěnami.

Hluk není jen všudypřítomnou kulisou, ale také poškozuje naše zdraví. Světová zdravotnická organizace považuje za zdraví nebezpečné hodnoty nad 42 decibelů, 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek. Skoro 300 000 Čechů a Češek žije v místech, kde hluk překračuje současné hygienické limity. Přečtěte si více.

KRAJINA
Příroda se dá také obnovit

Britská vláda v úterý anoncovala nový plán: vybere dvanáct velkých částí krajiny, kde postupně začne s obnovou přírody. Krok po kroku v nich chce propojovat stávající rezervace, listnaté lesy, vřesoviště či mokřady s místy, kam se divoké rostliny a zvířata budou vracet. Mají vznikat ve spolupráci státu s místními obcemi, farmáři a ekologickými organizacemi - a o která území konkrétně půjde, se rozhodne v soutěži.

Podobné programy vznikají také jinde v Evropě. Hnutí DUHA navrhlo rovněž u nás postupně vyčlenit 3 % české krajiny a ponechat je pouze divoké přírodě a turistům. Vzniklo by tak několik míst o rozloze řádově tisíců hektarů, kde by neprobíhala těžba dřeva ani nevznikaly nové stavby, s výjimkou přístřešků pro výletníky, naučných stezek a podobně. Divoká příroda - včetně padlých kmenů nebo neregulovaných řek - se stane zážitkem pro krátké výlety s dětmi i pro náročnější túry. První příležitostí jsou části našich čtyř národních parků, hlavně Šumavy. Více v publikaci Okna do divočiny.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů