Čtvrtek, 28. března 2024

Hnutí DUHA slaví 40 let největší globální federace ekologických organizací

Hnutí DUHA slaví 40 let největší globální  federace ekologických organizací

Čtyřicátiny ve středu slaví Přátelé Země - největší globální federace ekologických organizací, kterou v České republice zastupuje Hnutí DUHA.

Přátelé Země (Friends of the Earth International) vznikli přesně 15. června 1971 ve švédském městě Roslagen. Federace nyní má 76 členských organizací ve stejném počtu zemí a dohromady asi 2 miliony členů.

Členské organizace spolupracují při obhajobě zdraví a živobytí lidí i při prosazování zelených inovací v ekonomice nebo lepší péče o bohatství světové flóry a fauny.

Přátelé Země během čtyř desetiletí své práce pomohli prakticky vyřešit problémy, jako jsou kyselé deště nebo ozonová díra. Prosadili lepší ochranu milionů hektarů tropických pralesů i další vzácné přírody.

Obzvláštní pozornost však federace věnuje sociálnímu rozměru ekologických problémů: práci, která pomáhá zdraví a živobytí chudých lidí ve třetím světě. Přátelé Země se liší tím, že většinu - celkem 40 ze 76 - členských organizací mají v rozvojových zemích.

Největší ze všech členských organizací není v žádném bohatém průmyslovém státě, nýbrž v Indonésii. V minulých několika letech Přátelé Země prosadili konec ukládání toxického odpadu z vyřazených lodí v Bangladéši, zahrnutí práva na pitnou vodu do uruguayské ústavy či lepší odškodné pro lidi vystěhované kvůli přehradě v Ugandě a uhájili obce v Kostarice před povrchovými rudnými doly.

Hnutí DUHA se českým členem Přátel Země stalo v roce 1993. Společně s dalšími evropskými členskými organizacemi provozuje také kancelář v Bruselu.


Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Členské organizace Přátel Země byly u mnoha změn, které doslova proměnily náš život k lepšímu. Stačí se podívat, jakými ekologickými problémy se Přátelé Země během těch čtyřiceti lety zabývali - a dnes už nemusí, protože jsou prakticky vyřešené. Elektrárenské komíny už nechrlí kyselé deště, ozonová díra se už uzavírá a zemědělci už nepoužívají DDT i další extrémně škodlivé chemikálie."

"Přátelé Země se odlišují tím, že jsou spíše sociální a ekologická než prostě ekologická organizace. Většinu své práce soustřeďují na ekologickou práci, která pomáhá zdraví a živobytí chudých lidí ve třetím světě. Ostatně jsme jediná z velkých globálních zelených organizací, která většinu členů nemá v bohatém průmyslovém světě, nýbrž v rozvojových zemích."


Kontakt:
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email: vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email: barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů