Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pokud dostavíte Temelín, půjdou Němci proti vám, varuje energetický expert německých Zelených.
Dostavba Temelína je zmařená investice, protože vaše jádro stejně nebudeme potřebovat, vzkazuje Čechům energetický expert německých zelených Hans-Josef Fell v rozhovoru pro HN. Právě on může do budoucna rozhodovat o tom, kdy a za jakých podmínek se Německo vzdá jaderné energie.
"Vím o záměru ČEZ dostavět jaderné reaktory a exportovat elektřinu do Německa. Tam ji ale nikdo nebude chtít," tvrdí Fell.
Fell zároveň říká, že pokud Češi nepůjdou zelenou cestou, postaví se Německo proti nim. "Češi by si měli uvědomit, že si Němci vybrali cestu ekologie. Pokud se Češi rozhodnout pokračovat v budování jaderné energie, půjde německé obyvatelstvo proti vám," upozorňuje Fell.
Odchod Německa od jádra je navíc podle Fella pouze začátek. Zelení se budou snažit také co nejdříve vyvázat ze závislosti na uhlí a plynu. "Myslíme si, že německý energetický zákon není vůči klasickým energetickým zdrojům dost agresivní," říká Fell. Jeho strana se teď chystá podpořit německou kancléřku Angelu Merkelovou v odpojení jaderných elektráren. Zároveň ale budou tlačit postupné odstavení uhelných elektráren.

Ministr Tomáš Chalupa ocenil zástupce 21 základních a středních škol, které v průběhu roku splnily kritéria mezinárodního programu. V Rytířském sále Senátu jim předal mezinárodní titul Ekoškola v České republice. Úspěšné školy získávají mezinárodní titul, vlajku a logo Ekoškola. Aktuálně je do programu zapojeno 235 škol v celé republice. Po dvou letech musí každá škola svůj titul obhajovat.

Co projedná vláda ve středu:
K projednání bez rozpravy:
17.
Předložení základních parametrů zadávacích podmínek k veřejné zakázce "Lužická Nisa, Jablonec nad Nisou - zvýšení ochrany města převodem povodňových průtoků přes vodní dílo Mšeno"
č.j. 613/11
Předkládá: ministr zemědělství

Na světlo v minulých dnech vyplaval jeden případ, který ukazuje, že promíjení vyměřených sankcí může fungovat jako skrytý mocenský nástroj.
Zpětně vyšlo najevo, že někdejší poslanecký přeběhlík Petr Wolf, jenž je obviněn z podvodu, nemusel ministerstvu životního prostředí vracet zneužité dotační miliony. Finanční úřad přitom požadoval, aby Wolfova firma peníze vrátila. Jakmile Wolf vystoupil z ČSSD a začal podporovat vládu Mirka Topolánka, úřady vše zahladily.

Václav Klaus nehodlá zmizet z veřejného života, chce dál bojovat s "ohlupovači" kolem globálního oteplování a doufá, že jej budou veřejné záležitosti zajímat ještě v 99 letech. Řekl to v obsáhlém rozhovoru ve vydání Nedělního Blesku u příležitosti svých sedmdesátin. Česká republika se podle Klause ocitla v "éře mediokracie". Politické otázky se podle něho neřeší na půdě vlády, ale v neděli v diskusním pořadu.

Největší tuzemská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group postaví v Rusku mohutný potravinářský komplex na výrobu drůbežího masa. Na výstavbě závodu v řádu miliard korun se budou podílet i další firmy z českého Národního strojírenského klastru. "Podepsána je předběžná dohoda, přesné podmínky se dojednávají," říká mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.
"Půjde o výstavbu asi stovky hal, bioplynových stanic a zařízení na výrobu elektřiny a tepla z biomasy. Celá farma pojede na CNG (stlačený zemní plyn). Uplatníme zde všechny naše špičkové technologie," uvedl generální ředitel Vítkovice Machinery Group a prezident Národního strojírenského klastru Jan Světlík. Podle něho jde o jeden z nejekologičtějších projektů v Rusku

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů