Pátek, 29. března 2024

Co najdete v posledním čísle EKA?

Zvýrazněnými tématy tohoto čísla jsou společenská odpovědnost firem k životnímu prostředí a trvale udržitelnému rozvoji, a automobilismus a životní prostředí. Pravidelné rubriky přinášejí aktuality - výstupy vědeckých výzkumů, ale i technologické inovace šetrné k životnímu prostředí.

Co najdete v posledním čísle EKA?

Úvodník

Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.: Voda a vegetace v klimatu
Světový expert na výzkum vlivu vody a rostlin na vytváření klimatu v krajině, člen redakční rady EKA, popisuje aktuální aktivity mezinárodních vědeckých týmů, kterých se sám zúčastnil v rámci EU, ve východní Africe a v Austrálii.

Společenská odpovědnost

Jakub Žárský: Zrcadlení biodiverzity a lidské společnosti
Doktorand Ekologického institutu na Univerzitě v Innsbrucku hledá souvislosti mezi přírodovědeckým výkladem aktuálních environmentálních pojmů a procesů, a vývojem společnosti v reflexi humanitních věd.
Ing. Martin Walter: Respekt k hodnotě vody narůstá
Velmi dobrou inspirací pro velké firmy, ať už jsou zaměřené na produkci v potravinářském průmyslu nebo v jiném odvětví, je realizace efektivních opatření v rámci politiky společenské odpovědnosti společnosti Nestlé. Úspěšné podnikání má být etické, ekologické a sociálně udržitelné, což se u Nestlé promítá zejména v šetrném hospodaření s vodou.
Ing. Jan Mikoláš, CSc.: Environmentální audit stále aktuální
Seriál článků člena redakční rady EKA o nejefektivnějším dobrovolném nástroji ochrany životního prostředí, kterým je certifikace systémů environmentálního managementu firem, vrcholí faktografickým shrnutím a vyhodnocením vývoje posledních let.

Automobilismus a životní prostředí

EcoDriving: Fabia GreenLine 2 006 km na jednu nádrž
Mistr světa v úsporné jízdě, Rakušan Gerhard Plattner překonal hranici 2 000 km na jedno natankování. Jeho Fabie GreenLine spotřebovala 2,21 l/100 km.
Stáří všech kategorii vozidel v ČR se zvyšuje
Zvyšování stáří českých vozidel má negativní vliv na životní prostředí, ale také na bezpečnost silničního provozu. Vyhlídky, díky klesající životní úrovni obyvatel, nejsou optimistické. Vláda chce řešit stáří automobilového parku pouze zpřísněním sankcí - ekologická daň se bude vztahovat i na automobily vyrobené do roku 2006.
Nejprodávanější hybridní automobil světa: Ekologicky šetrná Toyota Prius
Podle sociologických průzkumů trh s hybridními automobily v blízké budoucnosti poroste. Neprodávanější hybridní vůz nám odpoví na otázku proč.
Sociologie a humanitní vědy v dopravním výzkumu
Doc. Ing. arch. PhDr. Karel Schmeidler, CSc., odborník na dopravu a urbanismus z Centra dopravního výzkumu, v.v.i. Brno, analyzuje souvislosti mezi dopravou a kvalitou života ve městech. Získané poznatky by měli uplatnit příslušné orgány při plánování dopravní infrastruktury a zkvalitnění dopravních služeb.

Stálé rubriky:

Chemická politika: Endosulfan rozšířil černou listinu
MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti zdravotních a ekologických rizik, informuje o látce, která se v rámci Stockholmské úmluvy dostala jako 22. na globální černou listinu. Jde o kontroverzní pesticid endosulfan. O tom, že lidem brutálně škodí, není pochyb. Ve hře jsou však ekonomické zájmy výrobců...
Kosmický výzkum: Sonda Messenger v pekelné výhni. Co odhalí planeta Merkur?
Jeden z našich předních odborníků na kosmický výzkum, Ing. Tomáš Přibyl přibližuje misi sondy Messenger, zaměřenou na průzkum Merkuru. Již trojnásobný průlet sondy v blízkosti planety přinesl odhalení, která zanesla do vědeckých kruhů vášnivé diskuse...
EKOskop
  • Environmentální interaktivní mapa - pomocník státní správy a samosprávy v životním prostředí
  • Ohlédnutí za květnovými veletrhy - oceněné technologie na veletrzích For Waste & cleaning, For Industry a For Surface
  • Černé skládky - nevábná součást našich lesů
  • Kontrola sběračů borůvek - lesní zákon
EKOrama
  • Mechová kanonáda
  • Housenky oživují listy
  • Tajemství ptačích hejn
  • Divoká kočka imituje hlasy
  • Kříženci pumy jsou životaschopnější
  • Optická signalizace výrů velkých
  • Nejpevnější přírodní materiál
  • Otazníky kolem certifikátů MSC
  • Nejlepší ekozemědělec 2010: Bartákův hrnec získalo ekovčelařství
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů