Pátek, 29. března 2024

DUHOVKY: Vládní strana podporuje Velkou výzvu

DUHOVKY: Vládní strana podporuje Velkou výzvu

EKONOMIKA
Vládní strana podporuje Velkou výzvu

Další vládní strana - Starostové a nezávislí - oficiálně rozhodla, že bude podporovat nový zákon po britském vzoru, který dá impuls zeleným řešením: zateplování domů nebo čisté energii, místním potravinám či recyklaci odpadu. Důležitou legislativu, jež závazně stanoví tempo, jakým bude klesat naše závislost na fosilních palivech, Hnutí DUHA prosazuje svou iniciativou Velká výzva. Podporují ji už také ČSSD a Věci veřejné.

Zelenou ekonomiku můžete nastartovat i vy. Už více než 16 000 lidí oslovilo poslance a vyzvalo je k přijetí důležitého zákona. Pomozte prosím přesvědčit další zákonodárce.

KULTURA
Stavte se na Rock for People u zeleného stanu

Chystáte se začátkem července na Rock for People do Hradce Králové? Stavte se u zeleného kinostanu Hnutí DUHA. Čeká na vás pestrý filmový program, jehož partnerem je sekce "Promítej i ty" filmového festivalu Jeden svět. Díky tomu vám mezi jinými promítneme slavné dokumenty Vše pro dobro světa a Nošovic, Solartaxi nebo Krev v mobilech. A hlavně: budete mít výjimečnou příležitost shlédnout předpremiéru našeho filmu Rajče on the road, který oficiálně představíme až na podzimních filmových festivalech.

Rock for People je součástí letního turné Kinostanu Velké výzvy, který Hnutí DUHA letos pořádá. Proto i na něm můžete poslat korespondenční lístek novým poslancům, aby schválili důležitý zákon, který také u nás rozhýbe moderní zelená řešení. Sledujte aktuální novinky Velké výzvy na Facebooku.

ŠUMAVA
Pomozte zabránit zbytečnému kácení

Správa národního parku na Šumavě se v minulých dnech pustila do kácení v unikátním horském pralese na hoře Smrčina. Navíc ve dnech, kdy se mezi poráženými stromy líhnou kuřata vzácných tetřevů. Nový ředitel Jan Stráský kácení odůvodňuje zásahem proti kůrovci. Jenomže podivnou shodou náhod právě na Smrčině by developeři rádi postavili sjezdovku.

Přitom kácení je úplně zbytečné. Stačilo by stromy vestoje zbavit kůry, aby se prales neproměnil v pustou holinu. Ostatně správci parku to tak už v minulých letech dělali. Poté, co Hnutí DUHA upozornilo na nezákonné kácení stromů, ředitel parku kácení na hřebeni zastavil. Nemusí to ale být natrvalo. Riziko, že tam v dalších týdnech znovu pošle dřevorubce, je stále velmi reálné. Potřebujeme proto lidi do hlídek, které permanentně střeží prales - můžete přímo odjet na Šumavu, nebo být připraveni na telefonu. Máte-li chuť i čas, hlaste se prosím na pomoc.sumave@gmail.com.
Aktuální informace ze Šumavy sledujte na Facebooku.

KOUPÁNÍ
Průvodce čistou vodou

Evropská komise každý rok před prázdninami vydává přehled čistoty vody v přírodních koupalištích po celé unii - včetně České republiky. Horka už začala, takže letošní zpráva se právě hodí. Patříme k zemím s poměrně špatnými výsledky. Ze 186 sledovaných rybníků, přehrad, řek, pískoven a dalších míst 47 procent nesplňuje dobrovolné (přísnější) standardy a 13 procent dokonce ani slabší, povinné normy. Na každém zhruba dvanáctém místě je koupání dokonce přímo zakázáno. Příčiny: znečištění vinou průmyslových hnojiv z polí, nedostatečných čističek odpadních vod a další.

Vyhledejte si své koupaliště v interaktivní mapě. Modrá značí místa, která splňují přísnější dobrovolné normy nebo mají poměrně dobrou čistotu a zelená dodržuje alespoň slabší povinné standardy. Červené nesplňují vůbec nic a na bílých je přímo zakázané koupání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů