Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Generální ředitel ČEZ Martin Roman zopakoval, že ze strany Německa a Rakouska pozoruje tlaky proti rozvoji jaderné energetiky v Česku. Svou obavu zmínil během svého vystoupení v Poslanecké sněmovně, nijak ale neupřesnil, o jaké tlaky jde.

Dva mrakodrapy chce postavit na pražském Chodově společnost PPF. Jeden z nich má měřit 138 metrů a má být nejvyšší budovou v Česku. Společnost představila projekt na výboru pro územní rozvoj a životní prostředí Prahy 11. Investor zatím nemá na stavbu žádné povolení.

Antimonopolní úřad v nejbližších dnech zahájí rozsáhlé sektorové šetření v energetice. V první fázi se zaměří na oblast hnědého uhlí, prohlásil to šéf úřadu Petr Rafaj. Cena uhlí roste a teplárny si na zdražování stěžují.

Průměrné emise CO<sub>2</sub> u nových automobilů prodaných loni v Evropské unii klesly téměř o čtyři procenta. Šlo o druhý největší zaznamenaný pokles, zdůraznila včera Evropská komise.

Ceny ropy opět rostou, severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 110 dolarů za barel. Ropný trh dál povzbuzuje pokles dolaru k silnému euru, jemuž svědčí posun v řecké krizi.

Dopravní omezení
Do center německých měst je povolen vjezd jen s ekologickou samolepkou. Prodávají se v Německu u stanic měření emisí a STK a u 3000 autoservisů. V ČR jsou v prodeji ve vybraných stanicích STK. Stojí 300 Kč, je zapotřebí velký technický průkaz.
V Miláně je vybírán poplatek za znečištění ovzduší. Vozidla jsou rozdělena do pěti tříd podle úrovně emisí, poplatky se pohybují kolem 5 eur a vztahují i na vozidla registrovaná v zahraničí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů