Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZPRÁVA(en) Rio +20: směrem k zelené ekonomice a lepšímu vládnutí Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru. Dvacet let po Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v roce 1992 se do brazilského Rio de Janeira vrátilo jednání představitelů mezinárodního společenství. Na Konferenci OSN o udržitelném rozvoji v květnu 2012 se jednalo o obnovení závazků k udržitelnému rozvoji a zhodnocení dosavadního vývoje. Tato zpráva shrnovala pozice a aktivity EU v těchto oblastech a připravovala pozici EU pro tento summit.

Průměrné emise CO2 z nových automobilů prodaných loni v Evropské unii klesly o téměř čtyři procenta. Je to druhý nejvyšší zaznamenaný pokles, zdůraznila Evropská komise v dnešním prohlášení.
Předběžná data o emisích skleníkových plynů z nových vozů zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí. Podle ní došlo k meziročnímu poklesu o 3,7 procenta. Od roku 2000, kdy se začaly vést podrobné záznamy, jen jednou byl pokles větší.
"Tato data opět ukazují, že stanovení cílů přináší výsledky a stimuluje automobilový průmysl k tomu, aby na trh dával zelenější auta," podotkla eurokomisařka pro klima Connie Hedegaardová.
Loňské výsledky stlačily emise automobilů registrovaných v EU na 140 gramů CO2 na kilometr. Při zachování současného tempa by se mělo podařit dosáhnout cíle 130 gramů na kilometrů ještě dříve, než se unie dohodla, tedy před rokem 2015. V roce 2009 pokles činil 5,1 procenta, na čemž se nicméně podle komise zřejmě projevily dopady krize a také šrotovného, k němuž některé země EU přistoupily.

Hnutí DUHA označilo za zavazující velkou důvěru české veřejnosti v ekologické organizace, kterou ukázal dnes v podvečer publikovaný průzkum CVVM.
Ekologické organizace spolu s obcemi jsou podle něj nejlépe hodnoceny, pokud jde o ochranu životního prostředí. Navíc podpora je vyšší než v předchozích letech.
Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Velká důvěra veřejnosti v naši práci je zavazující. Lidé chtějí zdravý život, zelenou krajinu a chytrou ekonomiku - a proto ekologické organizace evidentně považují za svého advokáta

Celkem 42 projektů bude vybráno v rámci programu pro konkurenceschopnost a inovace (CIP). Mezi tyto programy, které se budou zaměřovat převážně na environmentální inovace, bude rozděleno celkem více jak 35 milionů euro. Evropská komise vyčlení tyto peníze především na financování ekologických inovací, které podporují výrobu nových produktů, služeb a postupů, a které využívají méně přírodních zdrojů a produkují méně odpadu, emisí a škodlivin. Mezi prioritní oblasti výzvy pro rok 2011 patří především ochrana vod v Evropě. Dalšími oblastmi, na které se výzvy soustředí, je recyklace materiálů, ekologické budovy, potravinářské a nápojové odvětví a ekologické podnikání. Evropská komise vítá zájem o tuto výzvu, v rámci které bylo v roce 2010 předloženo celkem 287 návrhů. Návrhy na podporu lze podávat do 8. září 2011. Komise poté vybere ty projekty, které budou mít největší přidanou hodnotu z evropského hlediska. Více informací o této výzvě naleznete zde - ec.europa.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů