Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Popularita reklamy se pozná podle toho, kolik na ni vznikne parodií. Není divu, že se i spot "Force" s Darth Vaderem od Volkswagenu dočkal nové verze. K nevelké radosti VW pochází z dílny Greenpeace. Ekologická organizace založila stránky www.vwdarkside.com, kde mj. kritizuje přístup automobilky k omezení emisí CO2. Greenpeace staví proti dětskému Darth Vaderovi z původního spotu VW další hrdiny hvězdných válek v dětském provedení. Ti pak zničí mrtvou planetu VW zeleným paprskem. K petici na webu se připojilo téměř sto tisíc lidí, původní spot VW má přes 40 mil. zhlédnutí.

Ve spolupráci Coca-Coly a ekologické organizace World Wide Fund for Nature (WWF) vznikl na Filipínách obří billboard tvořený bujícími rostlinami jedné z odrůd čajovníku. Každá z rostlin na ploše 18 x 18 metrů dokáže za rok absorbovat necelých 6 kilogramů oxidu uhličitého a samotný billboard, v jehož středu je vyobrazená lahev Coca-Coly, je vyroben z recyklovaných materiálů.

Unilever bude podobně jako jeho rival Procter & Gamble spouštět korporátní kampaň na strategii trvalé udržitelnosti. Slogan kampaně je "Small actions. Big difference", bude se objevovat v tisku a v on-line prostředí. Unilever v ní bude k ekologičnosti nabádat i spotřebitele. Trvalá udržitelnost je v posledních letech pro segment FMCG velké téma. Pro Unilever a Procter & Gamble, jenž spustil kampaň na podobné téma s názvem "Proud sponsor of Mums", je to příležitost zviditelnit značku. Podle informací Unileveru bojuje společnost s tím, že konzumenti sice dobře znají jednotlivé značky, ale neznají jejich producenta.

Až o pět procent by mohly příští rok klesnout velkoobchodní ceny surové elektřiny, slevy by se mohly projevit i v cenách pro koncové zákazníky. Vyplývá to z odhadů analytiků v návaznosti na propad cen emisních povolenek, které za poslední dva týdny klesly o čtvrtinu kvůli novým plánům Evropské unie. Snížení cen připustil i ČEZ.

Rakouská vláda chce zákonem zakázat dovoz proudu z jaderných elektráren v zahraničí. Je třeba přes léto nalézt přiměřená právní opatření, aby toho bylo možné dosáhnout, a na podzim je přijmout, uvedl rakouský kancléř Werner Faymann jako výsledek "energetického summitu" vládních stran a ekologických organizací. Podle kancléře je třeba prosadit povinné "označení původu" u každého nákupu elektřiny.

Malé SUV X1 s ještě nižší spotřebou
Přepracovaný software řídící jednotky, upravený podvozek nebo systém start-stop. To jsou novinky, které mají pomoci BMW X1 snížit spotřebu. Mnichovská automobilka chce zařadit i toto kompaktní SUV mezi své ekologické modely. Vůz poháněný naftovým dvoulitrem s výkonem 163 koní by měl mít normovanou průměrnou spotřebu 4,5 l/100 km.

Ve Stratfordu (část čtvrti Newham), který bude příští rok hostit letní OH, totiž staví ocelářská společnost ArcelorMittal ve spolupráci se sochařem Anishem Kapoorem sochu nazvanou Orbit. Ta se má podle organizátorů her stát symbolem Londýna a do Stratfordu přinést nové investice. Aby byla investice do olympijského parku ještě návratnější, jsou samotný stadion a další olympijské budovy (vodní centrum, basketbalová aréna) "recyklovatelné" a po hrách se tento materiál použije na stavbu jiných budov. "Zařízení her musí být obrovská. Ale jen po dobu konání her. Po nich by se tyto prostory nevyužily. Proto byl park navržen tak, abychom ho mohli po hrách částečně recyklovat a materiál použít na stavby obytné čtvrti," řekl Ian Louden, šéf pro značku ArcelorMittal, který nepřipouští, že by se tato investice nemusela městu vrátit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů