Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo financí by mělo mít v srpnu od auditorské firmy Deloitte Advisory k dispozici posudek na cenu obřího ekologického tendru. MF kromě toho nechá ještě zpracovat oponentní expertní posudek, aby měla vláda představu, jakou nejvyšší částku by měl stát za likvidaci starých ekologických škod zaplatit. Českému rozhlasu Rádio Česko to včera řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

For Arch se uskuteční ve dnech 21. - 25. září v Pražském veletržním areálu (PVA) v Praze-Letňanech. Tématem letošního ročníku mezinárodního veletrhu bude vše o nízkoenergetickém stavění. Podle směrnice EU o energetické náročnosti budov mají být od roku 2020 realizovány pouze budovy, jejichž potřeba energie se blíží nule, vysvětlili důvod zvoleného tématu organizátoři veletrhu For Arch. Souběžně budou v Letňanech probíhat také veletrhy For Therm (veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky), For Wood a For Elektro.

chystáte se na podzim sázet stromy? Využijte příležitosti, kterou nabízí Nadace
Partnerství všem obcím, školám, občanským sdružením a příspěvkovým organizacím,
a zažádejte si o příspěvek na výsadbu. Maximální výše nadačního příspěvku je 20 tisíc
korun a lze jej uplatnit při koupi sazenic stromů a keřů a na další nezbytné náklady
spojené s výsadbou.
Žádat o Malý grant můžete až do 18. srpna 2011.
Bližší informace naleznete na: www.stromzivota.cz.

Osm států ležících v oblasti Amazonského deštného pralesa chce v budoucnu úžeji spolupracovat, aby omezilo nelegální kácení tamějších stromů. Dohodly se na tom podle DPA při jednání v ekvádorském Quitu.
Zástupci Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Guyany, Peru, Surinamu a Venezuely představily v pondělí v Quitu společný plán na ochranu více než šesti milionů čtverečních kilometrů deštného pralesa proti stoupajícímu tlaku zemědělců a dřevorubců. Státy chtějí mimo jiné také navzájem sjednotit způsoby měření, což umožní přesnější odhad celkové vykácené plochy,
Amazonie není jen důležitým životním prostředím pro mnoho druhů živočichů a rostlin, ale navíc také "oblastí velkého kulturního bohatství, ve kterém žije asi 420 skupin původních obyvatel," prohlásil jeden z účastníků jednání Mauricio Dorfler.

Mittal nasadí zelenou. Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava chce v příštích pěti letech investovat do modernizace výroby více než 12 miliard korun. Investice mají zejména výrazně omezit množství vypouštěných znečišťujících látek.

ČEZ investuje v Albánii. Společnost ČEZ získala od Evropské banky pro obnovu a rozvoj úvěr ve výši 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Peníze půjdou na modernizaci a rozšíření distribuční sítě v Albánii, ve které energetický gigant drží 76procentní podíl.

Rezervy jsou, říká Chalupa
"Bude to těžké, ale na druhou stranu to lze vzít jako výzvu k dělání věcí, do kterých se nikomu nechce," komentuje návrh ministra financí Miroslava Kalouska ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). "My třeba máme projekt Domy v přírodě, což mají být informační střediska v chráněných krajinných oblastech. Celkový rozpočet je asi 800 milionů. Osobně se domnívám, že třeba náklady na výstavbu těchto center je možné snížit o 25 procent, což se chystám udělat," říká Chalupa, který se dále chystá prověřit například vozový park svého resortu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů