Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonská vláda včera zakázala prodej hovězího masa z dobytka chovaného v prefektuře Fukušima. Při havárii v tamní jaderné elektrárně v důsledku tsunami před čtyřmi měsíci bylo okolí zamořeno. Při kontrolách v minulých dnech vyšlo najevo, že nejmíň 650 kusů dobytka pocházejícího hlavně z Fukušimy bylo krmeno kontaminovaným senem. Maso se pak prodávalo v celkem 36 ze 47 prefektur, i v Tokiu.

Výkon slunečních elektráren na Slovensku ke konci června činil 480 MW. Více než polovina solárních zdrojů je umístěna na území Středoslovenské energetiky 242 MW, o zbytek se dělí Východoslovenské energetika s 134 MW a Západoslovenská energetika s 104 MW.
I přes novelu, která snížila od července 2011 výkupní ceny, se investice do fotovoltaiky vyplatí. Věříme, že její rozvoj na Slovensku bude i nadále pokračovat.

Z praxe je známo, že v okolí zapojených kompresorů je nejen hluk, ale také horko, které bohužel nikomu neslouží. Systém vyvinutý v Atlas Copco však umožňuje zpětně jímat až 100 % takto sekundárně vytvářeného tepla a odvádět je do otopného systému továrny anebo obytných budov či pro ohřev vody.

Cyklozaměstnavatel roku - Společnost Et netera, přední český dodavatel e-business řešení, získala v rámci kampaně Do práce na kole ocenění Cyklozaměstnavatel roku. V soutěži se hodnotil celkový přístup firem k podpoře dojížďky jejich zaměstnanců do práce na kole.

Největší objednávka na hybridní autobusy - Brazilské město Curitiba si od společnosti Volvo Buses objednalo 60 autobusů, které mají až o 35 % nižší spotřebu paliva. Už několik velkých měst v Brazílii i ve zbytku Jižní Ameriky v roce 2010 a počátkem tohoto roku testovalo autobusy Volvo 7700 Hybrid. Testy byly velmi úspěšné a přispěly k uzavření zmíněné objednávky. Proto se společnost Volvo Buses rozhodla začít s výrobou hybridních autobusů v Curitibě. Bude zahrnovat tutéž hybridní technologii, jaká je používána pro hybridní autobusy a nákladní vozy v Evropě, a která je v současné době pro těžká vozidla nejefektivnější na světě. Autobusy jsou vybaveny malým vznětovým motorem a elektromotorem, který může být používán nezávisle nebo ve spolupráci se vznětovým motorem. Elektromotor je poháněn energií z akumulátoru, který se nabíjí, když autobus brzdí. Na autobusových zastávkách se vznětový motor zcela vypne a autobus se nastartuje pouze s využitím elektromotoru, díky čemuž je na autobusových zastávkách tiché prostředí bez znečištění výfukovými plyny.

Pražské ruzyňské letiště získalo od Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) jako jediné v letošním roce cenu Eagle Award pro nejvíce se rozvíjející letiště na světě. Je prvním letištěm v regionu střední a východní Evropy, které cenu získalo.
Cenu doporučili odborníci udělit za výrazný rozvoj, spokojenost zákazníků se službami, transparentní a rovnocenný přístup vůči všem leteckým dopravcům a motivační politiku. Letiště cenu získalo mimo jiné za zavedení samoodbavovacích kiosků nebo technologii Wheeltug pro pojíždění letadel po letišti prostřednictvím zabudovaných elektromotorů. Tu zavedla Ruzyně jako první na světě. Hodnotitelé vzali v potaz i ekologické aktivity letiště. Například soutěž Nejtišší dopravce motivuje letecké společnosti nejen k používání nových tišších letadel, ale také ke striktnímu dodržování kritérií letu, která jsou přesně měřitelná a pro životní prostředí méně náročná.

Ekologičtí aktivisté, kteří přes týden blokují šumavskou lokalitu Na Ztraceném v oblasti Ptačího potoka a brání těžbě stromů napadených kůrovcem, se chystají na možný pondělní střet se zástupci národního parku nebo dokonce s policií. Jeden z aktivistů Mojmír Vlašín včera prohlásil, že podle některých informací, které mají ekologové k dispozici, se už pokusí dřevorubci začít s kácením stromů.
Podle Vlašína je ale kolem kácení stále nejasno a zprávy o dalším vývoji se často mění.
Mluvčí parku Pavel Pechoušek včera řekl, že na kácení dojde až v polovině příštího týdne, a jiný termín zatím nepadl. Vlašín k tomu poznamenal, že ekologové budou přesto v pondělí v pohotovosti a na místo, které blokují, přijdou už brzy ráno. Podotkl, že oficiální vyjádření je lepší brát s určitou rezervou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů