Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na Vysočině je podle aktuálních údajů distribučních společností v provozu 21 bioplynových stanic. Téměř všechny vznikly v posledních třech letech. Připravuje se řada dalších projektů. Společnost E.ON dostala loni z kraje 39 žádostí o připojení nových bioplynových stanic k síti, letos na území čtyř okresů Vysočiny eviduje dalších deset zájemců. ČTK to sdělila mluvčí Božena Herodesová.
Bioplynové stanice přibývají hlavně na farmách. Platby za elektřinu znamenají pro zemědělce stabilní zdroj příjmů, který pomáhá stabilizovat jejich ekonomiku při kolísání výkupních cen u hlavních zemědělských komodit. Někde se však proti plánům na bioplynovou stanici postavili obyvatelé, kteří se bojí zápachu a zvýšení dopravy v obci.

Firemní zodpovědnost - Společnost Intel zveřejnila svou Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010. Ta zdůrazňuje snahu společnosti využívat svých technologií a schopností svých zaměstnanců k tomu, aby umožnila lepší vzdělání, snazší přístup k technologiím a zlepšila ekonomickou a ekologickou udržitelnost po celém světě.

Indukční nabíjení elektromobilů - Volvo Car Corporation se podílí na projektu indukčního nabíjení. Ve spolupráci s belgickou technologickou a vývojovou firmou Flanders' Drive a s dalšími subjekty připravuje systémy, které by nevyžadovaly elektrické zásuvky ani nabíjecí kabely. Energie do baterie vozidla by byla přenášena bezdrátově pomocí nabíjecí desky umístěné ve vozovce. Ta je tvořena cívkou, která vytváří magnetické pole.

Nové molo - V centru Ústí nad Labem za hlavním nádražím je nové molo pro výletní lodě. V prostoru mezi přístavním molem, silnicí a nádražím vzniklo nově téměř 100 parkovacích míst a nad nimi vyhlídková terasa s obchody a kavárnami. Přestavěný prostor je součástí rekonstrukce Přístavní ulice, kde vznikl i nový prvek protipovodňové ochrany, takzvaná protipovodňová vana. Dosud bylo nutné silnici uzavřít, když hladina Labe dosáhla výšky 540 cm. Stěna silnici ochrání do výšky hladiny 720 cm.

Jihomoravský kraj má regulační řád pro případ smogové situace. Dnes jej schválila krajská rada. Dokument uvádí hlavní znečišťovatele ovzduší a opatření, která budou muset firmy přijmout v případě zhoršené kvality ovzduší. Novináře o tom informoval hejtman kraje Michal Hašek (ČSSD).
Podle něj regulační řád platí pro stav mimořádně znečištěného ovzduší, kdy úroveň znečištění překročí zvláštní imisní limit. Regulační opatření budou vyhlašována na nezbytně nutnou dobu jen s uvedením důvodu a území, na které se vztahují.
"Jde o jeden z mála právních předpisů, které vydává Jihomoravský kraj ve formě nařízení," uvedl Hašek. V regulačním řádu jsou podle něj uvedeni provozovatelé konkrétních možných zdrojů znečištění ovzduší, to, na které zdroje se regulační opatření vztahuje, a jaká omezení jsou povinni strpět. "Subjekt, kterého se budou tato regulační opatření dotýkat, je povinen toto opatření dodržovat po celou dobu," zdůraznil hejtman.
Mezi firmami a provozy, které jsou v regulačním řádu uvedeny, jsou například Teplárny Brno, Cementárna Mokrá, Elektrárna Hodonín a další.

Evropská komise oznámila, že formálně zahájila řízení s českým energetickým gigantem firmou ČEZ a.s. Důvodem je domněnka Komise, že společnost ČEZ zneužila v minulosti své dominantní postavení na českém trhu s elektrickou energií. Jednalo se především o nedovolení zahraničním konkurentům vstoupit na trh. Komise ukazuje především na chování ČEZu, který prostřednictvím hromadění kapacit v přenosové síti, mohl bránit vstupu konkurenčních společností na velkoobchodní trh s elektřinou v Česku, což je v rozporu s antimonopolními předpisy EU podle článku 102 Smlouvy o fungování Evropské unie. Komise neuvádí, že by měla konkrétní důkazy o provinění se společnosti. Bude však celou věc přednostně šetřit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů