Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Policisté dnes v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy opět vyvedli z pěti lokalit ekologické aktivisty, kteří se pokoušeli bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Sedm z nich se přivázalo řetězy ke čtyřem stromům, policisté je museli odřezat, zjistila ČTK. Jedna žena stále zůstává opásaná ke stromu a někteří aktivisté se podle policie do oblasti stále vracejí.

190 gigawatt elektřiny vyrobila z biomasy firma ČEZ v prvním pololetí roku. Představuje to meziroční růst o 23 procent.

Liberecká spalovna společnosti Termizo je od úterý součástí skupiny MVV Energie CZ. Ta odkoupila stoprocentní podíl akcií spalovny od PPF Partners. Prodej schválil i antimonopolní úřad. Koupí spalovny splnila MVV Energie strategický cíl vstoupit v Česku do oblasti energetického využití odpadu. S tou už má nadnárodní skupina MVV zkušenosti, v Evropě vlastní dalších pět spaloven a sedmou bude stavět v anglickém Plymouthu.

Dosud největší lavina na Slovensku, která se utrhla v Žiarské dolině v Západních Tatrách v březnu 2009, roztála až začátkem tohoto léta. Masa sněhu zabrala plochu odpovídající zhruba 47 fotbalovým hřištím a ubývala postupně. Ještě v červnu bylo možné pod nánosem dřeva a bláta najít nejméně deseticentimetrovou zmrzlou vrstvu ledu. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo životního prostředí.

ANTIBIOTIKA - ohrožený poklad lidstva.
Výstava v Nové budově Národního muzea v Praze upozorňuje na nebezpečí nesprávného používání antibiotik, zvyšujícího odolnost bakterií vůči nim. Potrvá do 31. října 2011.

Oteplování.
Podle závěrů mezinárodního projektu EU EUCAARI, na němž se podíleli i čeští vědci, působí částice znečišťující atmosféru proti globálnímu oteplování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů