Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Firma HappyFoto posílá Čechům jejich zpracované fotografie už téměř 20 let. Ne všechno, co nám fungovalo v Rakousku, se u vás chytlo, říká její zakladatel Bernhard Kittel.
Co bylo při expanzi na náš trh nejtěžší?
Kromě odlišného jazyka to byla jiná mentalita lidí. Když chcete vymyslet fungující marketing, musíte se do zákazníků vcítit. Nám se to například nepovedlo s barvou odpovědních sáčků. V Rakousku jsme velmi úspěšní s hnědými ekologickými sáčky, které jsou vyrobené z neběleného papíru. V Česku jsme s těmito sáčky zažili naprostý kolaps. Češi milují lesklý bílý papír a silné barvy. Když dostanou do schránky hnědý sáček, myslí si, že půjde o nějaké nekvalitní zpracování. Proto nyní v Česku zasíláme pouze bílé sáčky a v Rakousku hnědé. Věřím ale, že během pár let budeme moci ekologické sáčky používat i na českém trhu.

Automobilky dostanou uhlíkové povolenky za ekoinovace
Evropská komise chce automobilky motivovat k rychlejšímu zavádění inovací snižujících emise skleníkových plynů. Pokud výrobci do nově vyráběných osobních vozidel začnou zavádět předem schválené "ekoinovace", dostanou zdarma emisní povolenky. Vyplývá to z nařízení, které včera schválila Evropská komise.

EU se chystá zpřísnit emisní limity u plachetnic a skútrů
Výrobci a dovozci plachetnic, motorových člunů, katamaránů nebo vodních skútrů budou muset v budoucnu plnit přísnější emisní limity u znečišťujících látek. Podle návrhu směrnice, který včera představila Evropská komise, dojde také ke zpřísnění některých bezpečnostních požadavků.

Velké energetické koncerny unisono zaspaly trend směřující k používání ekologických forem energie. Evropské automobilové koncerny udělaly jen málo pro vývoj elektromobilů. V obou těchto odvětvích se noví konkurenti rychle dostali do výhodných pozic. Stejně tak velké farmaceutické koncerny se soustředily převážně na tržní "trháky" a nyní jsou pod silným tlakem menších výrobců generických produktů a nejrůznějších inovativních biotechnologických firem.

V šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy zasahovali policisté proti 65 ekologickým aktivistům, kteří se pokoušeli bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Asi 15 z nich se přivázalo ke stromům. Policisté je postupně odřezávali, ale někteří tam ještě vpodvečer zůstávali připoutáni. Další ekologové lokalitu opouštěli.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů