Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Takřka na den osm měsíců poté, co vypukla aféra s tajnými nahrávkami lidí z okolí exministra Pavla Drobila, policie obvinila jeho poradce Martina Knetiga. "M. K. je obviněný z nepřímého úplatkářství v souvislosti s ukládáním peněz v bankách," řekla mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová. Exředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek totiž Drobila a jeho lidi obvinil, že chtěli mimo jiné zmanipulovat výběr banky, která bude spravovat miliardy, z nichž fond vyplácí dotace. Nejvyšší státní zástupce už také nechal přezkoumat, proč bylo odloženo vyšetřování samotného exministra.

Do první bezzásahové zóny Šumavy by podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) měla spadat až čtvrtina území parku. Uvedl to včera v rámci senátní debaty o budoucnosti rezervace, když mluvil o přípravě nového zákona o národním parku. Zákon má podle něj přinést "rozumný pohled na nezásahovou zónu" a řešit například i hospodaření v místech, která by měla být bezzásahová až výhledově.

Ekologie vyplňuje většinu volného času zaměstnaných hvězd. Vegetariánství už není známkou péče o tělo, ale postojem vůči planetě. Natalie Portmanová (1) přestoupila na veganství a před třemi lety navrhla kolekci veganské obuvi. Ve Rwandě natočila dokument zvaný Gorily v bodě zlomu. Edward Norton (2) rozjel se solárními panely program Solární sousedé a jeho auto je na hybridní pohon jako většina luxusních vozítek v Beverly Hills. Nejzelenějším v okolí je však Leonardo DiCaprio (3). Produkuje a namlouvá ekodokumenty, řídí elektrické vozidlo a BMW s vodíkovým motorem. A na soukromém ostrově v Belize si buduje vlastní ekoturistické středisko.

Státní fond životního prostředí by měl poskytnout městu Tábor dotaci 80 procent ze 372 milionů korun na odbahnění rybníku Jordán. Zbytek zaplatí město. Práce by mohly začít na přelomu září a října. Táborský Jordán je nejstarší údolní nádrží ve střední Evropě - vznikl v 15. století a od roku 1830 jej nikdo nevypouštěl.

Citáty týdne:

>>Problém je v tom, že pan Stráský vlastně vnímá kůrovce jako škůdce.<<
Martin Bursík,
exministr životního prostředí, k vyostřené situaci na Šumavě, kde aktivisté brání těly těžbě stromů, která má zastavit šíření kůrovce.
ČRo, 27. 7. 2011
Problém je hlavně ten, že Bursíkovi spojenci chtějí dát na Šumavě volnou ruku přírodním silám a ve světě regulovat klima, kdežto souputníci Jana Stráského právě naopak.


>>V Rakousku jsme úspěšní s hnědými ekologickými sáčky, v Česku jsme s nimi zažili kolaps.
Bernhard Kittel,
šéf rakouské zásilkové služby HappyFoto na zpracování fotografií, o tom, jak před dvaceti lety neuspěl při vstupu do Česka s barvou dodávkových sáčků používanou v Rakousku.
HN, 28. 7. 2011
Čeští pamětníci mají holt slabost spíše pro rudé pytlíky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů