Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ČEZ se zbavuje dolů. Elektrárenská společnost ČEZ prodá Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Naopak od EPH koupí ČEZ společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy. Hodnota obou transakcí nebyla zveřejněna. ČEZ chce podle vedení firmy nyní posilovat v oblastech, jako je distribuce a teplárenství, které poskytují stabilní výnosy bez ohledu na vývoj situace na trhu.

Termizo změnila majitele. Liberecká spalovna společnosti Termizo se minulý týden stala součástí skupiny MVV Energie CZ. Ta odkoupila stoprocentní podíl akcií spalovny od skupiny PPF. Nadnárodní skupina MVV tak již vlastní šest spaloven, sedmou chce stavět v anglickém Plymouthu.

Šumava v Evropě. O situaci na Šumavě, kde ekologové protestují proti kácení kůrovcem napadených stromů, se začala zajímat Evropská komise. Požádala českou diplomacii, aby jí situaci v nejcennějších chráněných zónách parku vysvětlila. V případě zahájení řízení hrozí Česku pokuta za narušení evropské soustavy chráněných území Natura 2000.

Odškodné za bakterie. Čeští pěstitelé zeleniny dostanou od Evropské unie více než šest milionů korun (261 tisíc eur) jako kompenzaci za ztráty, které jim způsobil výskyt nebezpečné střevní bakterie EHEC v Evropě. EU rozdělí mezi farmáře jako odškodnění celkem 227 milionů eur (5,5 miliardy korun). Téměř třetinu z finančních prostředků získají zemědělci ve Španělsku.

Švýcarský strojírenský koncern ABB obdržel zakázku za miliardu dolarů na napojení větrných elektráren ze Severního moře na německou energetickou síť. Podnik uvedl, že jde o jeho největší objednávku v přenosu elektrické energie. Spojení bude schopné zásobovat energií přes 1,5 milionu domácností proudem z ekologicky čisté větrné energie. Síť, která bude v provozu od roku 2015, podle ABB pomůže snížit emise oxidu uhličitého o více než tři miliony tun za rok.

Novinkou na trhu je solární nabíječka na cesty Powermonkey eXtreme od společnosti Powertraveller. "Je určena pro všechny, kteří chtějí vyrazit daleko od civilizace, a přesto si vzít s sebou své technické miláčky," představuje produkt Michael Horejsek ze Sunnysoftu. "Plně nabitá Powermonkey eXtreme dokáže opakovaně dobíjet i tablety a klasické telefony, smartphony či fotoaparáty zvládne hravě. Další novinkou je vodotěsné řešení, které přístroj ochrání po dobu 30 minut v hloubce až jednoho metru. Přenosná záložní nabíječka s výkonnými solárními panely je vhodná pro dlouhé cesty i v extrémních podmínkách. Zvládne dobíjet kromě telefonů, GPS, MP3 přehrávačů také populární tablety. Solární panely lze připevnit například na batoh, produkt sestává ze skládacích solárních panelů a power banky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů