Zdraví v melounu
Vodní melouny se údajně poprvé urodily v africké poušti Kalahari. K první zaznamenané sklizni melounů došlo před téměř 5 000 lety v Egyptě - svědčí o ní hieroglyfy na zdech starověkých budov. Vodní melouny se často dávaly do královských hrobek, aby králové měli v posmrtném životě co jíst. Z Egypta se melouny dostaly prostřednictvím obchodních lodí do zemí u Středozemního moře. V 10. století si melouny našly cestu do Číny, která dnes představuje největšího pěstitele vodních melounů na světě. Ve 13. století se díky Maurům melouny rozšířily po celé Evropě.
S jakými melouny se můžete setkat
- Vodní / červený meloun - u nás nejčastější a také asi nejoblíbenější, je velký a kulatý s tlustou zelenou slupkou, uvnitř červená dužnina a tmavá černá jadérka, obsahuje až 93% vody
- Cukrový / žlutý meloun - menší oválný tvar, tuhá žlutá slupka, uvnitř lehce nazelenalá dužnina, obsahuje 6 - 8% cukru, používá se často jako předkrm v kombinaci s parmskou šunkou
- Gallia - malý kulatý meloun se silně popraskanou tuhou slupkou a oranžovou dužninou
- Kantalup - patří mezi cukrové melouny, menší kulatý plod s tenkými zelenými proužky, lehce popraskaná slupka a světleoranžová dužnina
- Piel de sapo - podlouhlý meloun, zelená skvrnitá slupka a světleoranžová dužnina
- Ogen - kulatý sladký meloun, hladká žlutá slupka se zelenou kresbou
- Charentais - malý meloun se světlezelenou hladkou slupkou, sladká oranžová dužnina s exotickou chutí i vůní
Melouny jsou bohatým zdrojem vitamínů
Přestože je meloun z větší části tvořen vodou, obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů. Melouny představují vynikající přírodní zdroj vitamínů A, C a B6. Obsahují značné množství draslíku a málo sodíku. Vitamín A obsažený v melounu je důležitý pro zdraví vašich očí. Pomocí vitamínu B6 vytváří lidské tělo mozkové látky (nervové mediátory), například serotonin, melatonin a dopamin, jež podle předběžných průzkumů pravděpodobně tělu pomáhají zvládnat úzkost a paniku. Vitamín C vám může pomoci zlepšit obranyschopnost imunitního systému proti infekcím, virům a volným radikálům.Velmi významný je obsah lykopenu, jednoho z nejdůležitějších potravinových karotenoidů. V rámci jedné studie se zjistilo, že u mužů, kteří konzumují deset nebo více jídel bohatých na lykopen, se snižuje riziko rakoviny prostaty o 45%. Stravě bohaté na lykopen se také přičítá snížení rizika onemocnění rakovinou slinivky a děložního čípku..
Jak vybrat ten správný meloun
Nevýhodou melounů je, že mají tlustou slupku a nevíte jaký bude meloun uvnitř. Meloun si proto potěžkejte - pokud je na svou velikost poměrně těžký, bude šťavnatý a čerstvý. Barva slupky o zralosti melounu bohužel nic nenapoví. Určitě nekupujte meloun, který je otlačený nebo moc měkký. Z melounu lze udělat velmi chutnou marmeládu. Potřebujeme k tomu jeden malý meloun, 4 skleničky cukru, štávu z půlky citrónu, 2-3 hřebíčky a jednu lžičku vanilky.Z melonu použijeme pouze dužninu, slupku a podslupku samozřejmě odkrojíme.
K nejkvalitnějším melounům, jež lze získat na českém trhu patří melouny řecké. Je známo totiž, že melouny milují teplé klima mezi minimálně 21 až 27. st. C přes den a kolem 18 - 21 st C. přes noc.
V Brně lze např. sehnat nyní takové kvalitní melouny na tel. 606123784, pan Tsitlakidis.
ZDROJ: welnessnoviny.cz, vitaminy.doktorka.cz, gynaika.gr