Čtvrtek, 28. března 2024

DUHOVKY: K Velké výzvě se již přidalo přes 20 000 lidí

DUHOVKY: K Velké výzvě se již přidalo přes 20 000 lidí

ENERGIE: K Velké výzvě se již přidalo přes 20 000 lidí
OBCHOD: Kupujte zboží i na Facebooku
POLITIKA: Plynová královna na energetickém trůnu
PRÁZDNINY: Průvodce perlami české přírody


ENERGIE
K Velké výzvě se již přidalo přes 20 000 lidí

Už 20 000 lidí napsalo poslancům a poslankyním, aby se přidali k iniciativě Velká výzva. Ta prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude každoročně snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 procenta. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie či pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

Přidejte se i vy nebo napište svému poslanci přímo z hudebního festivalu. Od čtvrtka 18.srpna nás můžete potkat na kultovním Open Air Music Festivalu v Trutnově, který je poslední letošní zastávkou Kinostanu Velké výzvy. V rámci programu Promítej i ty od Jednoho světa se můžete těšit například na slavné dokumenty Vše pro dobro světa a Nošovic, Solartaxi nebo Krev v mobilech a samozřejmě na předpremiéru filmu Hnutí DUHA "Rajče on the road," který se veřejnosti oficiálně představí až na podzimních filmových festivalech.

OBCHOD
Kupujte zboží i na Facebooku

Nejen pro Facebookové fanoušky máme jednu příjemnou novinku. Do našeho e-obchodu už se nemusíte dostávat jenom z webu Hnutí DUHA. Kompletní nabídka zboží je od tohoto týdne i na Facebooku. Co nabízíme? Originální oblečení vyrobené s ohledem na přírodu - mikiny a trika z biobavlny či bambusu s atraktivními motivy divočiny, naší iniciativy Velká výzva či časopisu Sedmá generace. Výrobky z FSC certifikovaného dřeva nebo hračky vyrobené v chráněné dílně. Vyberte si a uděláte radost nejen sobě. Navštivte náš obchod na Facebooku.

POLITIKA
Plynová královna na energetickém trůnu

Energetický regulační úřad musí hájit spotřebitele a podporovat moderní chytré technologie. Proto by mu měl šéfovat nezávislý expert, nikoli člověk spojený s některou z velkých energetických firem. Předsedu ERÚ by neměly vybírat politické handly s mocnými firmami, ale konkurs. Do jeho čela přesto zasedla Alena Vitásková, žena spojovaná s ruskými plynárenskými podniky. Podle prvních prohlášení na nová šéfka prosazuje prolomení těžebních limitů uhlí, výstavbu dalších jaderných reaktorů a zpomalení růstu zelené energetiky.

V našem teplárenství léta doutná spor o uhlí za limity. Vitásková svým prohlášením přiložila pod kotel. Přitom na stole leží reálné řešení: postupná energetická renovace budov. Modernizací domů lze o polovinu snížit spotřebu v těch domech, které jsou vytápěny uhlím. Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda založila Program energetické nezávislosti, který by účinná úsporná opatření financoval z výnosů z aukcí emisních povolenek. Šlo by vlastně o pokračování úspěšné Zelené úsporám. Postupně klesne závislost na uhelných dolech i na dovozu zemního plynu a účty, jež domácnosti a obce platí za vytápění.

PRÁZDNINY
Průvodce perlami české přírody

Ještě nemáte vymyšlené všechny prázdninové výlety? Vyberte si některou z českých národních přírodních rezervací, národních parků či chráněných krajinných oblasti. Klenoty naší přírody chrání vzácné pralesy, orchidejové louky, rašeliniště, skalní stepi či jeskyně.

Při troše štěstí zde můžete uvidět i některé z nejvzácnějších kousků české fauny a flóry, včetně jeřábu, tetřívků nebo mořských orlů. Tiše našlapujte a dívejte se kolem sebe. Prvotřídního průvodce včetně popisu, fotogalerii, map i tipů na výlet najdete tady na webu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů