Pátek, 19. dubna 2024

Novinky 7.G: Národní parky kultury a oddechu?

Novinky 7.G: Národní parky kultury a oddechu?

NOVÉ ČÍSLO 7.G: Národní parky kultury a oddechu?
SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte roční předplatné
NAROZENINY: Oslavte s námi dvacetiny 7.G

NOVÉ ČÍSLO 7.G
Národní parky kultury a oddechu?

Hlavní téma čtvrtého čísla mělo připomenout sto let od prvních pokusů o vyhlášení přírodního parku Šumava. Během jeho tvorby nabraly šumavské události na spádu, takže se vedle shrnutí letošního dění kolem Národního parku Šumava a polemiky Mojmíra Vlašína s Radomírem Mrkvou dočtete i reportáž z blokády Na Ztraceném.

V čtverce se dále dozvíte, jak v posledních patnácti letech hlasovali tuzemští poslanci a poslankyně o životním prostředí, co vše vás čeká na zeleně-psychologické pouti Ralpha Metznera, proč mohou jemné akce vést k zázračným výsledkům nebo proč jsou podle Mary Mellorové peníze příliš důležité, než aby byly ponechány trhu. Doporučujeme i reportáž z první brněnské lesní školky Sýkorka nebo recenzi románu Olgy Tokarczukové Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých. Na otázky závěrečného rozhovoru tentokrát odpovídala mírně optimistická aktivistka Ľubica Trubíniová.

SOUTĚŽNÍ KVÍZ
Vyhrajte roční předplatné 7.G

Kvízové otázky jsme tentokrát zaměřili opět na hlavní téma čísla, tedy na národní parky. Tři vylosované úspěšné kvízaře odměníme ročním předplatným Sedmé generace. Nuže, kvízujte.

DVACETINY
Poslední měsíc soutěže o (eko)ceny

Jubilejní soutěž o skromné, leč hodnotné (eko)ceny má před sebou poslední měsíc. Pro předplatitele stačí správně odpovědět na sedm mazaných otázek. Pro občasné čtenáře máme složitější podmínky. Vedle správného zodpovězení kvízu je třeba poslat vlastní fotku letošního čísla 7.G na téma "co všechno se dá dělat či zažít se Sedmou generací". Soutěž uzavíráme 15. září. Podrobnosti najdete na narozeninových stránkách.

Po sociologu Janu Kellerovi a filozofu Erazimu Kohákovi popřáli Sedmé generaci ke dvacetinám i ekolog Bedřich Moldan a filozof Václav Bělohradský. Děkujeme.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů