Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Počítání pokácených stromů. V šumavské lokalitě Na Ztraceném včera ekologičtí aktivisté počítali stromy pokácené v minulých týdnech, aby určili přesný rozsah holin, které tu po zásahu proti kůrovci vznikly. Poblíž Ptačího potoka pak objevili parazity, viry a plísně, které na jiných místech v parku kůrovce zahubili. "Během dneška se podařilo získat důkazy o tom, že patogen likvidující kůrovce je masivně rozšířen i v okolí Ptačího potoka," oznámil mluvčí blokády Vratislav Vozník.

ISPOP - Informace pro ověřovatele
Po přihlášení do aplikace ISPOP, je ověřovatelům v sekci "VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY" k dispozici záložka "Aktuální informace pro ověřovatele", kde jsou zveřejněny aktuální informace výhradně pro ověřovatele.

Jednání kulatého stolu o boji s kůrovcem na Moravě začalo výčtem, kolik stromů už u Modravy padlo. Náměstek ředitele parku Jiří Mánek tam včera prohlásil, že za tři týdny, co spory trvají, dřevorubci porazili 4200 stromů a 1300 jich zbavili kůry.
Společnou schůzku zástupců parku, samosprávy a ekologických aktivistů inicioval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Chtěl, aby se tak otupily neshody, kvůli protestům ekologů na Šumavě zasahovala v poslední době několikrát policie. Včerejší jednání ale žádný průlom nepřineslo.

Komu a proč odpouští ministři sankce za zneužití dotací, bylo až dosud jedno z pečlivě střežených státních tajemství. Stopovat osud milionových státních příspěvků a následných ministerských pardonů se dařilo jen zpětně.
Třeba když před pár týdny začal soud rozplétat kauzu někdejšího poslaneckého přeběhlíka Petra Wolfa, jenž čelí obžalobě z podvodu. Teprve z trestního spisu bylo možné vyčíst, že Wolf nemusel ministerstvu životního prostředí vracet zneužité dotační miliony. Finanční úřad přitom požadoval, aby Wolfova firma peníze vrátila. Jakmile Wolf vystoupil z ČSSD a začal podporovat vládu Mirka Topolánka, úřady vše zahladily. Nejdříve ministerstvo životního prostředí vedené Martinem Bursíkem a později i finanční úřad.

Citáty týdne:

>>Vyjednané eurohujerské závazky v oblasti obnovitelných zdrojů dodržíme, ale nedopustíme jejich sebemenší překročení.<<
Martin Kocourek,
ministr průmyslu a obchodu, komentuje vládní rozhodnutí o zastavení dotací pro bioplynové stanice.
LN, 12. 8. 2011
Velmi správně, zelená energetika jen pro vyvolené... Jsem si dovolil pár švestiček ze své zahrádky, jestli se neurazíte, pane ministře...

>>V tuto chvíli se kloníme k tvorbě chráněné krajinné oblasti. Existuje i možnost vzniku národního parku.<<
Tomáš Chalupa,
ministr životního prostředí, k budoucnosti středočeského pohoří Brdy, dnes zčásti využívaného Armádou ČR.
MF Dnes, 12. 8. 2011
Tajný Chalupův plán počítá s vysazením šumavského kůrovce a Jana Stráského, který brdská panoramata připraví pro developery.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů