Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ptali jste se na předpověď počasí
Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídala. Dagmar Honsová., meteoroložka ze společnosti Meteopress.

OTÁZKA: Panovalo podobné počasí, jako bylo v červenci v Česku, tedy zataženo a deštivo, v celé Evropě?

Letošní prázdninové počasí ve střední Evropě můžeme nazvat takzvaným zonálním charakterem - to jest proměnlivé počasí s četnými srážkami přinesly přechody jednotlivých frontálních systémů a tlakových níží. V 60. až 80. letech 20. století tento charakter počasí v červenci převládal. Normálu se vymykaly července spíše posledních let.

OTÁZKA: Věříte na globální oteplování?

Spíše se přikláním k názoru, že se jedná o přirozený vývoj. Černé scénáře odmítám.

Dva vrcholy rakouských Alp, které správa státního majetku v červnu nabídla k prodeji, nakonec zůstanou Rakousku. Prodej hor Rosskopf a Grosse Kinigat vyvolal rozhořčení řady Rakušanů, kteří se obávali toho, že se z nich stanou reklamní štíty německé softwarové firmy, napsala dnes agentura DPA.

Dosavadní pravidlo "čím větší a výkonnější automobil, tím lepší" už zřejmě přestává platit. Německá automobilka Volkswagen vsadila na nový trend úsporných městských automobilů a na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu představí minivozidlo na elektrický pohon určené pro jednu osobu.
Miniautomobil, který podle prvních konceptů připomíná spíše krytý motocykl, bude podle jeho výrobců výjimečný hned z několika důvodů. Během provozu by neměl vypouštět do ovzduší žádné škodliviny a díky své velikosti bude svému majiteli ulehčovat pohyb v hustém městském provozu.
Podle VW bude jeho novinka šetrná k životnímu prostředí ve všech ohledech. "Do baterií budeme nabízet energii z obnovitelných zdrojů. Pak budou emise úplně nulové," řekl listu Financial Times ředitel výzkumu německého koncernu Jürgen Leohold. Jak rychle se bude pohybovat či kam nejdál vozítko ujede bez dobití, ale Leohold zatím nenaznačil.

Parazitická kreveta
Čeští ekologové zjistili, že kreveta Typton z Mexického zálivu pomalu ožírá houbu Tedania, na níž žije. Houba ztráty kompenzuje svým rychlým růstem.

Orli na svobodě
Tři orly skalní vypustili do Moravskoslezských Beskyd pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích a nadále je sledují pomocí vysílaček.

Dobývání kosmu
Zlínská hvězdárna pořádá 21. září přednášku Ing. Pavla Cagaše "Historie, současnost a budoucnost pilotovaných kosmických letů".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů