Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vodafone se v létě zaměřuje mj. na méně obvyklé způsoby propagace svých společensky odpovědných aktivit zejména v oblasti ochrany životního prostředí. V červnu rozjel po velkých městech road s houpacími sítěmi umístěnými ve frekventovaných městských parcích. Během pobytu v houpací síti si mohli zájemci od přítomných hostesek vypůjčit tablet a surfovat. Prostřednictvím houpacích sítí chtěl Vodafone upozornit na svou "První zelenou síť", která využívá pro svůj provoz energii z obnovitelných zdrojů. Kromě houpacích sítí mohli návštěvníci karlovarského filmového festivalu potkat také elektromobil Smart ed, který sloužil jako pojízdný promostánek.

Pod vlivem ekologické debaty o efektivitě directmarketingových zásilek byla v Británii spuštěna služba Green Preference Service, která umožňuje spotřebitelům odhlásit se ze zasílání fyzických zásilek a založit "web box", kam budou zásilky dostávat elektronicky. Zakladatelé očekávají do dvou let zápis dvou milionů zájemců a objem e-zásilek ve výši 1,5 mld. kusů ročně. Díky tomuto systému mají být kampaně lépe cílené a sníží se náklady na zasílání nechtěných zásilek i ekologická zátěž oboru.

Zelená totalita
Začnu u věcí, které nepovažuji za žádnou oběť. Jestliže bude výrazně zdaněna či omezena reklama, zmizí billboardy u dálnic, celostránkové inzerce v tisku, reklamní spoty v televizi a nekonečné smyčky v rádiích. Což je samo o sobě ohromná úleva, protože ustane věčné svádění ke spotřebě. Zároveň ale skončí mnoho deníků a týdeníků, soukromé neplacené televize a spousta neplacených rádií. Není správné, že poslouchat budeme jen to, co si zaplatíme?" (ekologický aktivista Bohuslav Binka)
Respekt, 15. 8.

Americká firma Westinghouse Electric Company, která je jedním z uchazečů v tendru o dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, si již připravuje půdu pro případné získání zakázky. Westinghouse uzavřel dohodu s českou společností I & C Energo. Dohoda zahrnuje exkluzivní spolupráci s I & C Energo v oblasti řídících a kontrolních systémů pro nové reaktory, souvisejícího testování a služeb v rámci spuštění elektrárny. Ve výběrovém řízení na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín Westinghouse nabízí svůj reaktor AP1000.

Konflikt s Polskem vyvolal toxický odpad z Ostravy. Již dříve totiž Poláci vrátili do Česka u nich uskladněný kal. A nyní je tam zase. Likvidace ekologických škod na Ostravsku se komplikuje kvůli rozchodu společností Geosan Group a Baltomu. Z ropných odpadů ze zkrachovalé ostravské chemičky Ostramo se stal mezinárodní problém. Nedávno řešili nelegální skladování odpadů z Ostrama polští inspektoři - celkem 338 tun jich v nepovoleném skladu objevili v městečku Sosnovec. Tamní úřady zahájily správní řízení s firmou Simul Trust z Vratimova, která tam materiál vyvezla. Firma Simul se postihu vyhnula tím, že odpad vrátila do Česka.

Pět let od uvedení na globální trh a o rok více od světové premiéry prototypu oslavil letos NanospiderTM, český vynález, stroj na hromadnou produkci lidským okem nepostřehnutelných nanovláken a netkaných textilií z nich, které filtrují vodu i vzduch, pomáhají v medicíně, přispívají k řešení problémů životního prostředí i energetických potřeb. Produkt patentovaný v Evropě a 34 dalších zemích, jako jsou např. USA, Jižní Korea, Čína, Japonsko, Rusko, Brazílie, který dosud nemá nikde na světě plnohodnotnou konkurenci, je společným dílem týmu profesora Oldřicha Jirsáka z Technické univerzity v Liberci a zakladatele firmy Elmarco Ladislava Mareše.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů